За ринок — гроші

09.09.2014

Війна за «7-й кілометр» триває в Одесі з 2010 року. Тоді одіозний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко разом зі «смотрящим» Одещини Іваном Аврамовим зробили законним власникам пропозицію, від якої ті не змогли відмовитися, — «подарувати» частку статутного капіталу ринку. Невдовзі один із засновників «одеського Черкізона» Володимир Добрянський помер, і «Сім’я» отримала повний контроль над підприємством.

Проти «захопників» уже були позови до Господарського суду в 2012 році від колишнього співвласника «7-го кілометра», депутата Одеської ОДА Дениса Волошина, який не пробачив «регіоналам» відібраний бізнес. Тоді він навіть виграв справу, але завдяки своїм зв’язкам Іванющенко знову повернув контроль над ринком. Після повалення режиму Януковича і втечі самого Іванющенка за кордон Волошин знову спробував судитися, і на цей раз більш успішно — 2 вересня Верховний Суд України повернув на новий розгляд справу про права на одеський ринок.

«Сьогодні це не лише моя перемога, а й перемога всіх одеситів. Я вірю, що з поверненням законності в суди, і на наш одеський ринок повернеться закон і порядок, у чому зацікавлені всі одесити. Я вірю, що і Господарський суд при розгляді справи керуватиметься законом, здоровим глуздом та інтересами українців», — прокоментував ситуацію позивач.

Утiм підприємці, які працюють на ринку, на відміну від чиновника, налаштовані не так оптимістично. На їхню думку, з приходом «нової старої» влади для них мало що зміниться. Хоча, визнають — iз «донецькими» хазяями домовитися було важче — «свої» все ж рідніші. «УМ» поспілкувалася з кількома орендарями торгових місць на «7-му» — не називаючи своїх імен, вони висловили припущення, що галас навколо справи — лише боротьба за перенаправлення серйозних грошових потоків (наразі є непідтверджена інформація, що тіньові мільйони з ринку досі годують «Сім’ю» Януковича). Прості ж торговці — незалежно від того, яке рішення прийме Господарський суд, не отримають жодних привілеїв.

Ситуацією навколо підприємства зацікавилась і народний депутат України Олександра Кужель. Саме до неї по допомогу звернувся Віктор Добрянський-молодший — онук засновника ринку, який також прагне повернути дідове дітище. Днями вона приїхала в Одесу й організувала прес-конференцію з приводу нібито рейдерського захоплення «7-го кілометра», яке сталося 27 серпня. За її словами, це була перевірка правоохоронними органами нинішньої адміністрації ринку. Наразі справою займаються обласна прокуратура та обласне управління внутрішніх справ.