Геркулес із зони АТО

25.07.2014
Геркулес із зони АТО

Найманий мандрівник Геркулес вбиває царя, щоб звільнити народ на сусідніх землях від загарбника.

«І навіть Геракл, маючи за спиною 12 подвигів, чистив Авгієві стайні, не вважав себе героєм і не уникав рутинної праці», — каже мені колега у розмові про те, чому Майдан досі не розходиться. Від тiєї бесіди минув майже місяць, і в кінотеатрах вийшов у прокат фільм «Геркулес 3D» режисера Брета Ретнера. Жанр — фантастичний бойовик — не віщував нічого особливого. І якби не головний герой, якого грає американський актор, а також відомий рестлер Двейн «Скеля» Джонсон, наша дівоча компанія зроду б не пішла на цей фільм. На Двейна, а точніше його тіло, ми поголовно запали ще з часів перегляду таких стрічок, як «Мумія повертається», «Широко крокуючи», «Скарби Амазонки», Doom, «Будь кмітливим», «Відьмина гора», «Зубна фея», «Копи в глибокому запасі», «Швидше за кулю», «Форсаж 5», «Форсаж 6», «Подорож 2: Таємничий острів».

Бої на екрані нас мало цікавили. Чого-чого, а їх у стрічні новин маємо більше, ніж треба. Та полюбуватися біцепсами «Скелі» важко відмовитися. Тим паче було відомо, що актор протягом півроку харчувався по сім разів на день. Їв велику кількість яєчних білків, філе-міньйон, курку, рибу, вівсянку, спаржу, печену картоплю, рис, салати і складні вуглеводи. «Це та сама дієта, якої я дотримувався всі шість місяців зйомок фільму. Тонни калорій, які були мені потрібні для підтримки режиму з двох тренувань на день і 12-годинних зйомок», — відкрив таємниці створення тіла як у напівбога Двейн «Скеля» Джонсон. За словами рестлера, щоб стати схожим на великого і жорсткого Геркулеса, не обов’язково пити кров Немейських левів. Достатньо збільшити інтенсивність і обсяг тренувань і правильно харчуватися.

Це й стало приманкою, щоб подивитися «Геркулес». Але не Двейна прес і біцепси вразили нашу компанію. Із перших кадрів посипалися коментарі і проведення паралелей сюжету фільму з подіями в Україні. Геркулес — не син Зевса, а звичайний хлопець, який виріс на вулиці. Він живе собі десь на грецьких землях і служить царю Еврістею, яким би негідником той не був. Щось на зразок — жити під президентством Януковича. Для Геркулеса робити подвиги (вбивати гідру, знищувати стімфалійських птахів тощо) — така ж проста справа, як учителеві проводити урок. Але цар побоявся, що Геркулес захоче сам посісти трон і вирішив вбити його мрію бути батьком і чоловіком. Він споює Геркулеса і в його присутності нацьковує скажених собак на дружину та трьох дітей. Геркулес не знає, що відбулося насправді, тому розбитим морально в пух і прах покидає царя і йде в загули. В одному з нічних клубів його запрошують до сусіднього королівства. Фракійський цар Котіс наймає Геркулеса, щоб син Зевса навчив його солдатів і зробив із них сильну армію. Котіс — маленький на зріст і з такою ж лукавою посмішкою, як у Путіна. Але Геркулес спочатку цього не розгледів і справді хвацько взявся допомагати завойовникам.

Він із миротворчою місією зі своїм військом іде на чужі землі, щоб захистити населення від вигаданих кентаврів, до болю схожих на бандерівців. Перший бій у фільмі один в один нагадує зону АТО. Не зрозуміло, хто за що воює. Бо на чужих землях (читай Донбасі) нікому не потрібен порятунок. Та бій все одно зав’язується. З-під землі вискакують бритоголові чоловіки із татуюванням по всьому тілі. Сучасною українською мовою — викапані зеки, які вправно перевтілилися у сепаратистів.

Далі бачимо, як принцеса у простому одязі перев’язує рани солдатам. «Волонтерка!» — шепоче на вухо моя подруга із сусіднього крісла. Я киваю на знак згоди, бо саме такі українські принцеси, а точніше поп-співачки, дизайнерки, дочки багатіїв сьогодні майже цілодобово пакують в ящики медикаменти і відправляють у зону АТО, а потім їдуть у лікарні і доглядають за пораненими.

Геркулес забороняє своєму молодшому братові брати участь у боях, бо він не воїн, а оповідач. Щось на кшталт журналіста. Ми зiтхаємо сумно. На жаль, в українську армію беруть і оповідачів, і програмістів, і ботаніків. Тому й військо зазнає чималих втрат.

Оповідач усе одно знаходить місце серед воїнів. Він привозить бронежилети і каски, яких не пробиває жодна стріла. І це нагадує нам культурних діячів, які всі гонорари витрачають на бронежилети шостого класу захисту і везуть їх на Донбас.

А закінчується фільм, як і має бути. Геркулес та його друзі розуміють, хто є джерелом усіх нещасть для народу. Найманці повертаються у палац і вбивають свого господаря Котіса. Дуже схожого за поведінкою і бажанням підкорити весь світ на Путіна. Той уже встиг здружитися з іншим негідником — царем Еврістеєм. За аналогією — Януковичем. Тому меч Геркулеса не оминає вбивці його дружини та дітей. Так народ виграє війну проти тиранів і під мирним небом починає відбудовувати свої міста.

Фільм закінчився. А нам залишилося знайти Геркулеса, який на правах напівбога поговорить із Путіним, ой, Котісом.