Економія на дітях

13.06.2014

У список 30 стрічок, які запланували зняти у 2014-му за державні кошти, входить повнометражний фільм для дітей «Сторожова застава» режисера Юрія Ковальова, в основі якого лежить однойменна повість лауреата Шевченківської премії Володимира Рутківського. Фабула книги — це історія п’ятикласника Вітька Бубненка, який потрапляє в 1097 рік і допомагає богатирям Іллі Муромцю, Олешку Поповичу та Добрині захищати кордони землі Руської. Це мав би бути перший ігровий фільм Юрія Ковальова. До того він знімав короткі метри соціального спрямування «Пиріг» та «Останній лист» у кіноальманахах «Мудаки. Арабески» та «Україно, Goodbye», рекламу, телепроекти і кліпи. Взятися за дитяче кіно відважився після роботи над дитячими рекламами. Після цього режисеру захотілося попрацювати з дітьми в іншому форматі, де є особлива магія. Так почалася робота над сценарієм на основі повісті Рутківського.

Фільм від початку був патріотичного спрямування. Підготовчий період почався ще до Майдану. «Думаю, зараз, коли ми відзнімемо його, нам будуть закидати, що це — кон’юнктура, що ми хочемо потрапити в мейнстрім після подій революції. Але насправді в нас і на думці цього не було, — розповів «УМ» Юрій Ковальов. — А взагалі, добре, що після Майдану в нас, українців, починає формуватися, так би мовити, герой нашого часу. Це дуже важливо, щоб він був присутній у мистецтві, зокрема у кіно».

Раніше режисер планував закінчити зйомки до 2015 року. Та, на жаль, нині проект заморожено через відсутність фінансування. «Якби гроші надійшли з дня на день, ми б iще встигли до кінця серпня все відзняти, адже події фільму відбуваються влітку, і зняти їх пізніше буде неможливо», — каже Ковальов.

То чи «Я — українець» звучатиме гордо у кіно, так, як воно зараз уже звучить, залежить від Держкіно, а точніше «гаманця» Мінфіну та дива.