Стати атлетом за рік

22.05.2014
Ведучий програми — Сергій Бадюк, кіноактор, спортсмен, володар численних нагород і титулів iз бойових мистецтв та східних єдиноборств. «Універсальний спортсмен» — це програма про спорт та здоровий спосіб життя, про героїв спорту, які в буквальному сенсі «зробили себе» самі. Однак тренування Бадюка — не виснажливе й безжалісне шоу на кшталт «Виживе найвитриваліший». Своїм гостям ведучий розкриває секрет — як тяжку працю в тренажерному залі перетворити на задоволення.

— Сергію, чим відрізнятиметься ваша передача від аналогічних передач про спорт та здоровий спосіб життя?

— Аналогічних передач на українському телебаченні немає. Моя передача унікальна. Її унікальність полягає в тому, що за півгодини ми доносимо до масового глядача секрети професійний бійців, професіоналів силових видів спорту, які допоможуть навіть недосвідченому глядачеві, спортсмену-початківцю досягти успіхів під час тренувань. Подібної передачі немає і на Заході. Концепція цього проекту була задумана і реалізована мною. Тому я впевнено можу стверджувати, що «Універсальний спортсмен» — передача абсолютно унікальна.

— За яким принципом відбираються гості передачі?

— За принципом доцільності. Я особисто знаю всіх гостей, оскільки в спорті — все моє свідоме життя. У силових видах спорту і єдиноборствах знаю практично всіх, тому беру на себе сміливість сам відбирати гостей для своїх ефірів.

— Яка, на ваш погляд, цільова аудиторія «Універсального спортсмена»?

— Найширша. Хоча в основному — і це природно — аудиторія чоловіча. Але ми намагаємося показати нюанси тренувань і для жінок, і для неофітів у спорті, і для підлітків 15-16 років. І особливу увагу приділяємо віковій групі 40-60 років. Тому що спортом і фізкультурою повинні займатися абсолютно всі.

— Чи будуть серії програми, створені спеціально для дітей і людей пенсійного віку?

— У планах такі серії є. Це те, про що давно мрію. Хоча не завжди телевізійні канали йдуть на це. Однак я вважаю і всім намагаюся довести на практиці, що ці аудиторії — дитяча та «пенсійна» — найвдячніші. Адже справа, за великим рахунком, не в грошах і не в рейтингах. Ми повинні робити соціально орієнтовану програму.

Знаю багато прикладів, коли люди починали займатися в дуже зрілому віці, в 48—50 років, деякі в 60. І досягали феноменальних результатів...

— Із чого ж варто почати тим неофітам, котрі вирішили стати спортивними і красивими?

— Знайти хорошого тренера. Ні в якому разі не думати, що ви — найрозумніші, що, надивившись в iнтернеті всіляких відеоуроків, ви чогось досягнете самостійно. Це найбільша помилка. Тому що ні один відеоролик, жодна програма не замінить грамотного тренера, який буде перебувати завжди поруч iз вами. Шукайте хорошого тренера! Хоча, з іншого боку, є безліч прикладів, коли люди домагалися феноменальних результатів самостійними тренуваннями. Головне, насправді, бажання.

— Чи вважаєте ви роботу над собою витратним, у матеріальному плані, заняттям? Чи адекватні, на ваш погляд, ціни на заняття в тренажерних залах?

— Зараз така кількість тренажерних залів, що ви легко можете знайти щось на будь-яку кишеню. Зрештою, я вважаю, що витрати на своє здоров’я — найприємніші і найпотрібніші в житті. Люди, які економлять на своєму здоров’ї, — вже точно не глядачі моєї програми. Я зараз тренуюся винятково комплектом iз двох гир — 16, 24 і 32 кг — і на турніку. Все. Дуже рідко тисну штангу. І я вважаю, що я в хорошій формі.

— Чи можна з непрофесіонала зробити атлета? Скільки часу на це потрібно?

— Можна зробити. Але для цього знадобиться як мінімум рік повної самовіддачі. За рік можна тотально змінити людину. Аж до перетворення в абсолютного атлета «диванного додіка». Але це — рік самовідданих тренувань iз тренером мого рівня.