Не в Крим, а в Рим

30.04.2014
Не в Крим, а в Рим

Самотність в Алушті. У цьому кримському місті наразі пляжі порожні.

Криза і безгрошів’я для українців — не біда. На травневі свята вони вже розпланували свій відпочинок. Ті, хто хоче зекономити, сидітимуть удома і задовольнятимуться пікніками в парках чи передмістях. Люди зі статками полетять у «теплі краї». А затяті туристи не відмовлятимуться від походів, лише змінять звичні маршрути.

«Ми завжди влаштовували походи до Криму. І навеснi, і влітку, і восени, — розповів «УМ» Денис Лісовий, керівник клубу активного відпочинку «Біла ворона». — Цьогоріч туди не поїдемо, як і більшість туристичних клубів. Усі мої знайомі, які систематично ходили в кримські походи, перенаправилися на Карпати. Навіщо йти до Криму? Там зараз може бути небезпечно для українських туристів. На в’їзді незрозумілі обшуки. Можуть не пустити або не випустити. Та й якось неприємно туди їхати — незрозуміло, як там до нас ставитимуться. В Україні є чимало альтернатив Криму: Шацькі озера та інші дикі місця, в тому числі Чорноморського узбережжя. Якщо закрилися туристичні ворота Криму, то відкриваються нові можливості для розвитку непізнаних маршрутів».

Керівництво півострова не зважає на «сумні» реалії свого регіону, який у весняно-літній період живе за рахунок відпочивальників. Нелегітимний прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов iз нагоди відкриття сезону навіть висловив упевненість, що до Криму цьогоріч приїде не менш ніж три мільйони туристів. Це вдвічі менше, ніж у 2013-му, але за нинішніх умов — немало. Основну надію там покладають на «російського брата», якому Володимир Путін особисто пообіцяв забезпечити можливість недорогого проїзду на півострів. Окрім того, є інформація, що негласну вказівку провести кілька тижнів відпустки в Криму отримали бюджетники РФ. Отож, крім росіян, кримчанам більше нікого чекати як улітку, так і на «травневі». Туроператори констатують: українці їхати на анексований Росією півострів остерігаються.

«У нашій компанії продані всі екскурсії на всі напрямки, за винятком Криму. Але є особливість у тому, що вони були продані за останні кілька днів. Ще тиждень тому можна було казати, що в нас украй важка ситуація», — розповів Максим, менеджер турфірми Kraina-ua.

Ще один непопулярний сьогодні напрямок — Росія. Туди їхати також ніхто не прагне. «Зараз, як і завжди, користуються попитом Туреччина, Єгипет та екзотичні тури на Гоа, до Шрі-Ланки та Тунісу. Але якщо минулого року місць не було вже за півтора місяця до початку травневих свят, то зараз ще кілька залишилося. Наприклад, у Санкт-Петербург. Напередодні травневих свят завжди був великий ажіотаж, але цього року тури туди майже ніхто не питає», — розповіла «УМ» Ганна Кучеренко, директор туристичної компанії Fionatravel.

Нині, за словами пані Кучеренко, більш запитаним став західний напрямок внутрішнього туризму. «Беруть тури по Україні, здебільшого це Закарпаття, Львів, Івано-Франківськ», — каже вона.

Про популярність західних маршрутів свідчить і те, що Укрзалізниця призначила одинадцять додаткових поїздів i додаткові рейси двох графікових поїздів у тому напрямку. В основному, до Ужгорода, Івано-Франківська та Кам’янця-Подільського. Кримський напрямок досі залишається важкодоступним. Принаймні на 30 квітня і 1 травня дістатися зі столиці до півострова неможливо.