Арт як боротьба з ворогом

30.04.2014
Арт як боротьба з ворогом

Одна з робіт на виставці «Арт Майдан», яка проходить у справжньому бомбосховищі — найоригінальнішій локації «Артфоруму». (Ольги ЖУК.)

Відомо: коли говорять гармати, музи мовчать. Але коли ти — художник, а не солдат, тоді борешся, як можеш. Саме так можна пояснити виникнення у Києві унікального заходу нового формату «Артфорум», який має на меті об’єднати виставкову, концертну, театральну, літературну й кінопрограму з освітніми заходами й широким обговоренням культурних, громадських проблем і перспектив розвитку українського мистецтва. Насичена програма «Артфоруму» розрахована майже на місяць. Вона відкрилася в день річниці Чорнобильської катастрофи й триватиме на кількох майданчиках Києва до 23 травня. Більшість заходів проходитимуть у Домі освіти і культури «Майстер Клас» на Лаврській, 16а.

Уже сьогодні на різних поверхах будівлі можна побачити художні виставки «Родина Рижих» Віктора Рижиха та його доньки Олени і «Горизонт залишається чистим» Дмитра Куровського. Щовечора відвідувачам пропонують послухати лекції з історії музики, візуального мистецтва або ж історії України, як от «Магія, відьми, сексуальність в Україні і Росії у ХVII—XVIII ст.» Катерини Диси. Гостів очікують концерти кращих виконавців класичної, джазової та етно-джазової музики: Романа Коляди з авторським проектом «Солід-art-ність», де поєднуватимуться поезія, рояль і синтезатори (2 травня), Мирослави Которович (3 травня), етно-рок фундації «ТаРУТА» (4 травня), New Era Orchestra (8 травня), а також гуртів Pushkin Klezmer Band, Vekslyarskiy Orkhestra, GrozovSka Band та інших. Джазову програму представляє продюсерський центр Jazz in Kiev.

Кіноблок представляють об’єднання кінематографістів «Вавилон-13», які вже зняли понад 100 фільмів про Майдан і досі продовжують фіксувати історію, Міжнародний кінофестиваль «Молодість» і документальний фестиваль про права людини Docudays UA. Кінокартини можна побачити як у підвалі «Майстер Класу», так і на даху дому. Наприклад, «Щоденне повстання» Братів Ріахі (Австрія, Швейцарія, 2013), показ якого відбудеться 10 травня і «Бахрейн: Заборонена країна» Стефані Ламорре (Франція, 2012), запланований на 16 травня, показуватимуть ближче до неба, тобто на даху «Майстер Класу».

Однак найоригінальнішою локацією на «Артфорумі», безперечно, є бомбосховище у внутрішньому дворику «Майстер-класу». У підвалі темно, трішки моторошно і від того страшенно цікаво. Подекуди на сходах горять свічки, iз протигазів росте трава, а на стінах показують фільми про Майдан від «Вавилону-13», документалку «Інший Чорнобиль» Андрія Михайлика, відеоінсталяцію про дисидентський рух кінця 70-х років ХХ ст. в Україні «Сходи Олекси Гірника» Олега Чорного. У бомбосховищі проходить кілька виставок. Одна з них — «Арт Майдан», на якій представлені живопис і графіка відомих майстрів Матвія Вайсберга, Бориса Єгізаряна, Андрія Єрмоленка, Романа Мініна, Левка Скопа, Ольги Адам, Василя Одрехівського, братів Пилипонюків. Художники за допомогою мови візуального мистецтва висловили своє бачення революції. Цінність робіт у тому, що вони створювалися взимку, яка нас всіх змінила, безпосередньо на Євромайдані.

Найбільший зал у бомбосховищі віддали під фотовиставку «Обличчя Майдану» Ігоря Гайдая. Упродовж зими він створював документальні портрети учасників протестних акцій. «Переважно ми знімали незнайомих людей, та згодом почали шукати певних героїв. Ішов перший місяць, але здавалося, що це так довго. Був один чоловік, якого я називаю 31-й день. Він так і сказав: «Сьогодні вже 31-й день стою». Тоді ніхто не знав, що буде ще й 51-й, і 61-й», — розповів Ігор Гайдай про одного з героїв. На його виставці можна прослідкувати історію Майдану від початку і до сьогодення.

Варто відмітити, що в одному з куточків проходить виставка Анатолія Гарковенка «Каски-писанки». У січні-лютому він розписав, як умів, сотні касок і футболок для медиків-волонтерів, у яких хлопці йшли на передову під час кривавих подій. До речі, Анатолій Гарковенко не має художньої освіти. Все життя працював різноробочим: від будівельника до водія тролейбуса. Сьогодні він iз дружиною Наталею і синочком Богданчиком мешкають в Українському домі. Кажуть, що з Майдану не підуть, доки влада не почує народ і не відбудеться перезавантаження системи.

ДОБРА СПРАВА

За словами Євгена Уткіна, одного з ініціаторів «Форуму Громади Києва» й «Артфоруму», цей проект став «своєрідним культурним марафоном, покликаним підтримати Київ, Україну, військових, як це в усі часи робили люди мистецтва. Важливо, що кияни зустрінуться на дискусійному майданчику, щоб обговорити, яким бути місту, як протидіяти злу, яке іде ззовні, і як боротися із внутрішнім ворогом — байдужістю й корупцією. Головною метою нашого проекту є консолідація суспільства, яке може самоорганізовуватися, впливати на ситуацію і кардинально міняти її».

Гроші, зібрані протягом «Артфоруму», будуть використані на купівлю хірургічного обладнання для Київської міської клінічної лікарні №18 на бул. Шевченка, 17.