«Рейс проходить чудово»

30.04.2014
«Рейс проходить чудово»

Фрагмент листа з «Титаніка».

Лист, написаний на борту «Титаніка» за кілька годин до катастрофи, пішов із молотка за 119 тисяч фунтів стерлінгів (216 тисяч доларів). Як повідомили організатори аукціону «Генрі Олдрідж і син», що у Західній Англії, новий власник раритету торгувався по телефону й побажав залишитися неназваним.

За наявною інформацією, це єдиний лист, який був написаний на борту злощасного лайнера фатального 14 квітня 1912 року. Авторка, пасажирка другого класу Естер Харт, звертається до своїх рідних: «Дорогі мої, моряки кажуть, що рейс проходить чудово». Далі Естер скаржиться на морську хворобу, вітер та холод. У постскриптумі її семирічна донька Ева передає адресатам привітання та поцілунки.

Лист, який написано на фірмовому папері «Титаніка», зберігся в кишені чоловічого плаща, який Бенджамін Харт дав своїй дружині перед посадкою в рятувальну шлюпку. Естер та Еві пощастило опинитися серед тих 712 пасажирів та членів екіпажу, яких врятувала команда корабля «Карпатія». Бенджамін, як і ще майже півтори тисячі людей, загинув. Родина прямувала з Англії до Канади, щоб розпочати там нове життя.

Загалом на аукціоні з нагоди 102-х роковин катастрофи «Титаніка» було продано понад 200 лотів. Так, меню з ресторану для пасажирів другого класу пішло за 87 тисяч фунтів стерлінгів, а квиток на рейс у першому класі — за 40 тисяч.