Проба найвищого зразка

30.04.2014
Проба найвищого зразка

«Групова розминка» — перед плей-оф. (з сайта ITTF.com)

Уперше в історії українського настільного тенісу одразу дві збірні — чоловіча та жіноча — змагаються в елітному дивізіоні командного чемпіонату світу, який у понеділок стартував у Токіо. І якщо для представниць прекрасної статі виступ серед найсильніших команд планети — традиція, то ЧС-2014 стане місцем дебюту наших чоловіків у когорті провідних колективів світу.

Два роки тому, на «мундіалі» в Дортмунді, підопічні Володимира Геворгізова стали переможцями другого за рангом дивізіону планети. Водночас на нинішньому ЧС «синьо-жовті» не перебувають серед фаворитів. Ба, більше — український чоловічий колектив має один з найнижчих (23-й) рейтинговий номер поміж 24 команд-учасниць елітного дивізіону. Відтак нашим хлопцям буде дуже важко зберегти прописку в когорті найсильніших. Для цього Коу Лею, Олександру Дідуху, Івану Каткову та Євгену Прищепі потрібно буде посісти місце, не нижче 19-го.

А те, що наші хлопці будуть боротися саме за виживання, продемонстрували поєдинки групового раунду, на якому 24 збірні розбиті на чотири секстети. За підсумками першої стадії, у кожній із груп має визначитися трійка команд, що продовжить боротьбу за медалі, та тріо невдах, які сконцентруються на «виживанні».

Так от, після двох зіграних матчів українці посідають у секстеті «В» останню сходинку. У перший день наші хлопці програли тенісистам iз Гонконгу (0:3), а вчора поступилися збірній Сінгапуру. Попереду в наших збірників зустрічі з німцями (3-й номер у світі), хорватами (9-й) та данцями (17-й).

Водночас наша жіноча збірна (Маргарита Песоцька, Тетяна Біленко, Ганна Гапоненко та Євгенія Васильєва), яка у світовому табелі про ранги посідає доволі високу, 12-ту, сходинку, провела на турнірі вже три поєдинки. Два з них завершилися поразками. В обох випадках сильнішими за українок виявилися рейтинг-фаворити групи — збірні Німеччини та Гонконгу. Проте якщо німкеням наші дівчата програли «під нуль», то сценарій матчу з четвертою збірною планети мав зовсім інший характер. Підопічні Маргарити Песоцької-старшої вели перед у матчі 2:1, однак довести протистояння до загальної перемоги не змогли. Хоча й мали для того вагові аргументи. Здавалося, що лідерці нашої збірної Риті Песоцькій-молодшій не буде складно переграти Лі Хо Чін, яку перед тим у трьох партіях легко обіграла Тетяна Біленко (3:0). Однак, вигравши у суперниці першу партію, Рита «розклеїлася» й віддала опонентці наступні три сети. А разом iз ними і весь матч.

Вочевидь тепер основне «групове» завдання наших дівчат полягатиме в боротьбі за третю позицію, що дозволить уникнути подальшої участі в турнірі «на виживання», в якому, повторимося, гратимуть збірні, які у своїх квартетах посядуть четверті-шості місця.

Зауважимо, що на попередньому ЧС українська збірна фінішувала на 19-й позиції — останній, рятівній сходинці, яка залишила нашу жіночу команду в еліті світового тенісу.

ТАБЛО

Командний чемпіонат світу (Токіо). Груповий етап. Чоловіки. 1-й тур. Німеччина — Сінгапур — 3:0, Гонконг — Україна — 3:0, Хорватія — Данія — 3:1. 2-й тур. Україна — Сінгапур — 1:3, Німеччина — Данія — 3:0, Гонконг — Хорватія — 1:3.

Турнірне становище: Німеччина, Хорватія — 4, Гонконг, Сінгапур — 3, Данія, Україна — 2.

Жінки. 1-й тур. Гонконг — Чехія — 3:0, Німеччина — Хорватія — 3:0, Україна — Сербія — 3:0. 2-й тур. Гонконг — Сербія — 3:0, Німеччина — Україна — 3:0, Чехія — Хорватія — 3:2. 3-й тур. Гонконг — Україна — 3:2, Німеччина — Чехія — 2:0, Сербія — Хорватія — 1:3.

Турнірне становище: Гонконг, Німеччина — 6, Україна, Чехія, Хорватія — 4, Сербія — 2.