Перша смерть за кордоном

14.03.2014

У лікарні в польському Жешуві помер майданівець, якого тяжко поранили 20 лютого. Василю Аксенiну було 52 роки, він мешкав у Чернівцях і в нього залишилося двоє синів.

«У Жешуві я відвiдав двох наших хлопців, львів’янина Ігоря та Василя Аксенiна iз Чернівців, — розповідає депутат Львівської міської ради Андріян Гутник, який бачив Героя Небесної сотні якраз напередодні його смерті. — Ігорю 20 років, у нього кульові поранення, крім того, лікарям довелося ампутувати ногу нижче коліна, але, навіть незважаючи на це, хлопець тримається справжнім козаком. Його силi духу можна позаздрити.

Цього дня говорив і з паном Василем. Поранили його 20 лютого, травми дуже важкі. Дружина розповідала, що коли подивилася на його рентгенівські знiмки роздробленого тазостегнового суглоба, то їй здалося, що дивиться на карту зоряного неба — стільки шматочків кісток там було».

За словами депутата, в день смерті Василя Аксенiна в його палаті трапився дуже неприємний інцидент: коли вони з дружиною були на процедурах, палату пограбували і забрали документи дружини. Коли чоловік про це дізнався, то дуже розхвилювався.

Наталія Іжицька, медик, кандидат медичних наук, викладач кафедри сімейної медицини медичного університету, також розповіла, що поранення пана Василя були вкрай важкі: рвані рани, роздроблений тазостегновий суглоб, крововилив у таз. У Польщі його оперували кілька разів, але врятувати життя так і не вдалося.

Пані Наталія координувала відправлення за кордон майданiвців, яких привозили до Львова. За її словами, за весь час протистояння відправили за кордон 41 людину. Пані Іжицька розповiла, що польські клініки дуже допомогли: їхні «швидкі» приїздили до Львова і до Києва та забирали поранених, а зараз їх лікують. Усе це було повністю на безоплатній основі, всі витрати брала на себе приймаюча сторона. Часто в людей не було ніяких документів, тому відправляли на лікування iз ксерокопією пенсійного посвідчення. Стався випадок, коли дружина пораненого хотіла їхати з ним, але в жінки не було візи. Працівники консульства у Львові вийшли на роботу об 11–й вечора та нашвидкуруч оформили всі необхідні документи.

Тим часом Львівщина прощається зi ще одним Героєм Майдану. Жителька Львівщини Ольга Бура, 1986 року народження, померла 10 березня від важких травм. Прощання та похорон відбудеться сьогодні об 11.00 год. у селі Ріпнів Буського району.

Нагадаємо, Ольга Бура народилася в селі Ріпнів Буського району Львівської області. Проживала у селі Журатин разом iз мамою. Була двічі одружена, перший чоловік помер, дітей не мала.

Ольга Бура брала активну участь в акціях протесту в Києві починаючи з 24 листопада 2013 року.

«Україна молода» висловлює щире співчуття сім’ям та друзям полеглих Героїв. Слава Україні!

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>