«Апостол», викрадений Януковичем

27.02.2014
«Апостол», викрадений Януковичем

«Апостол» зберігався не в музеї, а в приватній бібліотеці Януковича. (Дмитра ГНАПА з мережі «Фейсбук».)

«Виявляється, Віктор Янукович крав не тільки гроші та майно українських громадян. Він крав історію українського народу», — резюмував у своєму блозі на «Українській правді» журналіст Дмитро Гнап, який разом з активістами Майдану та Самооборони проводив у Межигір’ї опис речей, покинутих екс–Президентом напризволяще. Серед знахідок — ціла бібліотека стародруків, зокрема й перша українська книга «Апостол», виготовлена Іваном Федоровим 1574 року у Львові.

Усі книжки — оригінали! На підтвердження цього до кожного фоліанту додається науковий висновок. Щодо «Апостола», підтвердження його оригінальності засвідчено довідкою Музею книги і друкарства України, підписаною заступником директора Л. Хаухою. «Апостол» є першою точно датованою українською книгою і писемною пам’яткою світового значення. Видання здійснив у власній друкарні (організованій близько 1572 р.) видатний східнослов’янський друкар Іван Федоров, який започаткував друкарство у Московській державі, Україні та Білорусі», — йдеться в експертному висновку. І така книга — надбання історії — зберігалася не в музеї, а у приватній бібліотеці Януковича! Як вона туди потрапила? «Можливо, таким чином Януковичу намагався прислужитися відомий книжковий крадій — екс–міністр освіти Дмитро Табачник», — припускає Дмитро Гнап.

Також серед пам’яток українського друкарства в Межи­гір’ї лежать «Мінея общая» І. Гізеля 1680 року, «Апостол» М. Сльозки 1654 року, Євангеліє 1704 року та інші безцінні скарби української писемності. «Ці київські стародруки є рідкістю, вони пережили війни, цензурні утиски, стихійні лиха, великі пожежі 1772–го та 1849 рокiв, що знищили Лаврську бібліотеку», — йдеться в одному з експертних висновків. Зараз можна сказати, що ці книжки пережили ще одне історичне лихоліття — епоху Януковича.