«Не знаю, чи є сенс...»

23.01.2014
«Не знаю, чи є сенс...»

В’ячеслав Чорновіл.

Позавчора Бориспільський між­районний суд закрив справу про загибель лідера Руху В’ячеслава Чорновола. Головуючий на процесі суддя Сергій Вознюк (він же очолює міжрайонний суд) задовольнив клопотання обвинуваченого у цій справі водія Володимира Куделі (саме він був за кермом КамАЗа, з яким зіткнулося авто Чорновола) і визнав його винним лише в порушенні Правил дорожнього руху, які призвели до загибелі двох і більше людей.

Після цього суд пішов за звичною процедурою: оскільки йдеться лише про порушення ПДР, а не про політичне вбивство чи вбивство на замовлення, то термін дії для покарання за цією справою становить десять років, які вже минули. Отже, справу було закрито простою ухвалою суду. Водій Куделя хоч i визнав себе винним, але покарання не відбуватиме. Так завершився судовий процес у справі про загибель Чорновола, який тривав майже два з половиною роки.

Коментуючи «УМ» таку ухвалу суду, син В’ячеслава Чорновола, екс–нардеп Тарас Чорновіл зауважив, що він особисто ще не визначився, чи подаватиме апеляційну скаргу (строк подачі апеляції лише тиждень. — Ред.). За його словами, справу про загибель батька хотіли закрити ще тиждень тому, але після того як пан Тарас годину викладав суду свої аргументи, наполягав, що потрібно проводити судові дебати, суддя Вознюк оголосив тижневу перерву, протягом якої детально виписав власні аргументи щодо закриття справи.

«Щось людське у судді цього ще лишилося, і він тим самим хотів зберегти обличчя. Але суд виніс ухвалу, а не вирок, через це ми маємо на подачу апеляційної скарги не два тижні, а лише один. Часу дуже замало, адже потрібно юридично грамотно виписати всі нюанси, — каже пан Тарас. — Одразу після такої ухвали суду ми з сестрою батька — пані Валентиною — вирішили, що обов’язково будемо подавати апеляцію. Але це було у вівторок. Сьогодні середа (розмова відбувалася вчора. — Авт.), я зараз перебуваю на вулиці Грушевського і під враженням від того безміру, який відбувається в країні. Мій психологічний стан такий, що мені здається, що немає сенсу подавати апеляцію, а згодом і касацію, доки ми маємо цю владу. Але остаточно я ще рішення не прийняв».

На запитання, навіщо владі закривати справу про загибель політика, яка сталася п’ятнадцять років тому, Тарас Чорновіл зазначає: «Дійсно, цій владі наплювати на цю справу, а прізвище Чорновола їм не таке цікаве, як якогось сучасного опозиціонера. Хоча спочатку вони бралися нібито серйозно, але з’ясувалося, що треба серйозні сили піднімати, щоб з’ясувати істину, ставити важкі запитання колишнім про те, хто саме вбив. Багатьох треба розворушити. І хоча серед живих вже немає екс–глави МВС Юрія Кравченка чи генерала Фере, ще лишаються інші генерали».

Пан Тарас каже, що протягом слідства і судового процесу він помічав ознаки тиску від «колишніх»: «Навіть водія Куделю, який був готовий на початку процесу все розповісти, почали приховувати, на кількох засіданнях його не було. А потім з’явився і почав давати зовсім інші свідчення. Було помітно, що з ним «попрацювали».

ДОВІДКА «УМ»

В’ячеслав Максимович Чорновіл (24.12.1937 — 25.03.1999) загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на 5–му кілометрі автотраси Бориспіль—Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в КамАЗ iз причепом, який розвертався посеред шосе. В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес–секретаря лідера НРУ Дмитра Понамарчука було госпіталізовано з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість у той день була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги.

Уже наступного ранку, не дочекавшись висновків експертів, керівник МВС Юрій Кравченко заявив, що це нещасний випадок, й іншої версії слідство не розглядатиме. Пізніше внаслідок серцевого нападу за дивних обставин помер один iз трьох пасажирів КамАЗу. Дуже дивно склалася доля у Володимира Куделі, водія КамАЗу, який нібито був за кермом під час аварії. Слідством було нібито доведено, що він скоїв злочин, тобто ДТП із тяжкими наслідками, однак несподівано він, не відбуваючи покарання, був амністований. Більше того, МВС розповсюдило серед медіа чутки, що він нібито помер від серцевого нападу. Насправді ж це виявилося стандартною спецоперацією прикриття, бо Куделя, слава Богу, живий і здоровий, щоправда, змінив місце проживання і останнім часом свідчив у Бориспільському суді у справі загибелі Чорновола.

22 березня 2011 року Генпрокуратура передала на додаткове розслідування до столичного главку міліції кримінальну справу, порушену за фактом загибелі в ДТП колишнього лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола. Водночас Тарас Чорновіл вважає, що розслідування справи про загибель його батька мало залишатися у веденні ГПУ. 2 червня 2011 року прокуратура Києва підтвердила інформацію про ексгумацію тіла В’ячеслава Чорновола. При цьому, за словами сестри Чорновола Валентини, її не попередили і не сповістили про ексгумацію.

21 січня 2014 року Бориспільський міжрайонний суд закрив справу про загибель В’ячеслава Чорновола, визнавши аварію нещасним випадком.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>