Олімпіада по–львівськи

06.11.2013
Олімпіада по–львівськи

Згідно з планом, центром Олімпіади-2022 стануть Львів та Тисовець із Боржавою. Мер міста Лева Андрій Садовий каже, що Ігри дадуть потужний імпульс для розвитку туризму в регіоні.

Після успішно організованого футбольного Євро–2012 та виграшу тендеру на проведення чоловічого чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року Україна всерйоз намірилася провести на своїй території зимову Олімпіаду–2022. Це вчора засвідчили представники зацікавлених сторін — президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, віце–прем’єр–міністр Олександр Вілкул та мер Львова Андрій Садовий. Вони в Києві підписали декларацію про намір подати заявку на проведення «білих» Ігор.

Згідно із задумом, саме місто Лева має стати тим центром, навколо якого розгорнеться реалізація наймасштабнішого інфраструктурного проекту в історії незалежної України. «Нашій молодій країні потрібні світове визнання й великі перемоги. Без сумніву, участь України в такому грандіозному проекті — найкраща для цього нагода», — каже мер Львова Садовий.

Нагадаємо, першим про проведення зимової Олімпіади в Україні заговорив невдовзі після свого обрання Президент Віктор Янукович, щоправда, тоді столицею Ігор планували зробити Буковель (Янукович ще плутав його з Буковиною. — Ред.). Після зондування ґрунту олімпійський центр перемістили з Івано–Франківщини до Львівського регіону. «Коли ми почали детально вивчати ситуацію, з’ясувалося, що в Буковелі недостатній перепад висот для проведення окремих гірськолижних дисциплін. Натомість курорт Тисовець у цьому питанні виявився ідеальним місцем», — пояснив Олександр Вілкул.

За його словами, у Тисовці та навколишніх селах має розгорнутися гірський кластер Олімпіади. Так, у Боржаві спорудять гірськолижну трасу, в Панасівці — змагальні комплекси для сноубордистів та фрістайлістів, тоді як у самому Тисовці побудують біатлонний стадіон, лижну трасу та трампліни. До речі, наразі саме в Тисовці тренуються українські біатлоністи. Львову, згідно проектом, належить прийняти льодовий кластер Олімпіади з аренами для хокею, фігурного катання, керлінгу, ковзанярського спорту, а також санно–бобслейну трасу.

«Заявка формувалася не на порожньому місці. Львів — чудове місто, що є об’єктом спадщини ЮНЕСКО, — у спадок від футбольного Євро отримав новий аеропорт, розгалужену мережу готелів, «Львів–арену», яка максимально буде задіяна й під час Олімпіади. Багатопрофільний Палац спорту у Львові спорудять для Євробаскету–2015, і на час Олімпіади він буде перепрофільований у льодову арену», — зазначив Вілкул, який очолює оргкомітет із підготовки та супроводження заявки до МОК.

Усі суперники України в боротьбі за Олімпіаду–2022 стануть відомі 14 листопада. До 15 квітня наступного року Україна має підготувати презентацію своєї заявки. Над нею працюватимуть п’ять компаній, чиї олімпійські проекти в минулому стали переможцями аналогічних відборів.

Як відзначив Олександр Вілкул, сума, необхідна для реалізації задуманого, не маленька, але витрати з підготовки необхідної до Ігор інфраструктури будуть розподілені між державою та приватним бізнесом. «Не потрібно приховувати того, що такі проекти започатковуються з метою стимулювання економіки та розвитку необхідної інфраструктури», — заявив віце–прем’єр–міністр.

Мер Львова Андрій Садовий додав, що Карпати є перлиною Західної України, але практично не освоєною. «Приміром, у маленькій Австрії — десятки гірськолижних курортів, натомість у нас — кілька. Тож Олімпіада може стати чудовим імпульсом для розвитку туристичної індустрії», — каже міський голова столиці Галичини.

Власне вибори столиці Олімпіади–2022 відбудуться влітку 2015 року. До того часу Україна планує зосередитися на розвитку навколоспортивної інфраструктури, натомість споруджувати профільні об’єкти збирається вже після успішного для себе голосування МОК. «Незалежно від його підсумків, Україна буде проводити чемпіонати світу з олімпійських зимових видів спорту», — оптимістично доповів Вілкул, для якого Олімпіада стає також і власним піар–проектом.

НАМІРИ–2022

Уперше заяви про можливість провести Олімпіаду в Україні (конкретно — на карпатському курорті Буковель, який стрімко розвинувся внаслідок інвестицій від структур олігарха Ігоря Коломойського), прозвучали ще в 2008 році. Однак тоді керівник НОК України Сергій Бубка заявив, що про таке говорити зарано і взагалі смішно. Із приходом на посаду Президента Віктора Януковича ідея обросла конкретикою, і «білі» Ігри стали розглядати як наступний етап інфраструктурної та спортивної розбудови України після Євро–2012. Щоправда, епіцентр Ігор посунули з Івано–Франківщини на Львівщину.

Раніше про наміри прийняти зимову Олімпіаду 2022 року заявляли Денвер (США) і Квебек (Канада), китайський Харбін, французька Тулуза та Гельсінкі (Фінляндія) та ін. Вже після відбору столиці Ігор–2018 — а це південнокорейський Пхенчхан — прозвучали заяви про наміри Брашова (Румунія), Мюнхена (Німеччина), Берселони (Іспанія), Стокгольма (Швеція), Кракова від імені Польщі та Словаччини.

Якщо не рахувати намірів, то найбільш офіційними наразі є заявки Алмати (Казахстан) та Осло (Норвегія).