Шабаш по–нашому

31.10.2013
Шабаш по–нашому

(з архiву УНІАН.)

Відьми, пекельні гарбузи і кажани. Ці незмінні атрибути Хелловiну вже давно перекочували до нас із Заходу. Якщо опустити всі релігійні аспекти, тобто забути, що священики називають це дійство мракобіссям, а глянути тверезим оком здорового скептика, то можна помітити, що Хелловiн — це друге за розмахом, після Дня святого Валентина, комерційне свято.

Уся атрибутика, костюми, вечірки — це бізнес, заробляння грошей на бажанні українців побавитися і весело провести час. За доказами не треба далеко ходити. Варто лише поглянути на афішу заходів, які відбуватимуться у столиці й усіх великих містах у ніч на 1 листопада.

Перш за все, активізовуються нічні клуби, паби, кав’ярні, ресторани. Вони пропонують тематичні вечірки, вхід на які переважно платний. Якщо вхід безкоштовний, то існує суворий дрес–код. Костюми на Хелловін — це окрема стаття доходів. Дрібні торговці за тиждень до свята отримують майже «новорічну» виручку, здаючи напрокат карнавальні костюми за подвійними цінами. Середня цiна костюма привида (власне, трохи розмальованого банального бiлого простирадла) в iнтернет–магазинах — 450 гривень. Окрім того, треба ще викласти кругленьку суму за професійний моторошний макіяж, манікюр i зачіску. Будь–яка примха за ваші гроші.

Способів відсвяткувати Хелловін у нас щороку більшає. Вітчизняна сфера послуг за буйністю фантазії обіцяє наздогнати і перегнати Америку.

У Львові, наприклад, святу надають слов’янського колориту. Цього року центральною подією стане масова велопрогулянка. Організатори закликають згадати про «вiтчизняну» нечисту силу і змінити костюм Дракули на вбрання Дідька, а костюм Мумії — на Водяника, і в таких образах проїхатися нічним містом. Захід був би некомерційним, якби перед заїздом учасникам не пропонували «підзарядитися» в одній із кнайп. А ще у Львові запрошують закохані пари взяти участь у масовому запуску китайських ліхтариків.

У Києві скористатися нагодою зробити рекламу на святі вирішили навіть мунiципальнi музеї. Музей історії Києва у Відьомську ніч влаштовує тематичний вечір «Нечиста сила у свідомості українців: міфи і реальність». Захід має просвітницький характер. Гостям продемонструють уривки з фільму «Ніч перед Різдвом» та телевистави «Конотопська відьма», міні–виставу «Одного вечора в Києві», а також розкажуть про те, якою була справжня українська відьма. Захід, звісно, не благодійний, але варто відзначити, що ціна на квитки помірна — 30 грн. iз дорослого.

У Харкові напередодні Дня усіх святих пройде парад зомбі — на один вечір відвідувачі Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького зможуть перевтілитися в живих мерців: розфарбувати обличчя, наклеїти шрами і пройтися алеями.

Парадом монстрів «порадують» людей зі слабким серцем Керч і Одеса. Тут теж вбиратимуться у моторошні вбрання і лякатимуть перехожих. На інтернет–форумах, де збираються охочі, організатори пропонують зробити професійний грим, одразу вказуючи ціну за нього. А ось в Одеському зоопарку шанувальників нечисті запрошують на «Містичну ніч». Там відвідувачі зможуть походити в темряві зі свічками і погодувати нічних хижаків у компанії «веселих» персонажів: вампірів, перевертнів, ві­дьом та родини Адамсів. Уява малює нiчнi дорiжки, ледь освiтленi вогниками свiчок, палаючi зеленi очi рисi з пiтьми вольєра, рик тигра й крики сови... Страшно? Тодi платiть бiльше. Одеський зоопарк за квиток на Хелловiнську нiч править учетверо дорожче — 100 грн. замiсть 25 гривень у «звичайний» день.

Усі заходи, які відбудуться на Хелловін, неможливо перерахувати. Це означає, що в нашому суспільстві на них є попит.

«Хелловін — це цілком комерційний проект, — погоджується в розмові з «УМ» Мирослав Борисенко, доктор історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства КНУ ім. Шевченка. — Тож я не можу його оцінювати позитивно чи негативно з точки зору відповідності українським традиціям. Він не має нічого спільного навіть із язичництвом. Те, що це свято стало в нас популярним, — це нормальне явище для сучасного суспільства. Відродження містицизму — світова тенденція. Він усе більше проявляється у мистецтві й масовій культурі. Здоровий глузд і наука підказують нам, що відьом і нечисті насправді не існує. Ми створюємо їх у своїх фантазіях. Навіщо? Таким чином люди намагаються компенсувати невпевненість у собі та страх перед майбутнім».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>