Коси — мов покоси...

01.10.2013
Коси — мов покоси...

Волосся потребує не тільки правильного догляду, а й харчування. (з сайта tajemnyci–krasy.com.ua.)

Простокваша — радість наша

«Останнім часом, — розповідає перукарка з міста Бровари на Київщині Алла Тарнова, — клієнти частіше скаржаться на випадіння волосся. Можливо, це осінь, різка зміна погоди впливає, але така проблема турбує не тільки дорослих. У моєї тринадцятирічної доньки волосся завжди було густим, пишним, а тепер «посипалося». А діти ж не користуються ні фарбами для волосся, ні феном...»

Причин випадіння, погіршення стану волосся та шкіри голови, на думку лікарів, може бути багато. На чільному місці серед них — незбалансоване харчування, яке призводить до вираженого дефіциту білків, корисних жирів та погіршення роботи шлунково–кишкового тракту. Столичний дієтолог Оксана Скиталінська переконана: налагодивши раціон, можна нормалізувати роботу внутрішніх органів, а відтак — суттєво допомогти своєму волоссю та шкірі.

— Для цього необхідні кілька важливих кроків, — розповідає «УМ» пані Оксана. — Насамперед слід включити до раціону продукти, що містять розчинні та нерозчинні харчові волокна, які сприяють детоксикації організму. Нерозчинні волокна, якими багаті, зокрема, яблука (особливо печені), гарбуз, варений буряк, вівсяні висівки, утворюють у кишечнику своєрідний гель, який поглинає шкідливі речовини, надлишок жиру, токсини, віруси, і водночас є живильним матеріалом для корисних мікроорганізмів.

Нерозчинні волокна допомагають активізувати рухову активність кишечнику, запобігають застою його вмісту, утворенню токсичних речовин, сприяють механічному очищенню кишечнику. Знайдете їх у пшеничних висівках, крупах (але не в пластівцях та мюслях), овочах, фруктах (капусті, сирому буряку та моркві, різноманітній зелені, огірках).

Мікроорганізми, які живуть у нашому кишечнику, виробляють токсини та алергени, зокрема гістамін, який підвищує схильність до алергійних реакцій. Тому так важливо, наголошує лікар, нормалізувати мікрофлору кишечнику. Зробити це можна, виключивши з раціону (або бодай максимально обмеживши) смажені, копчені продукти, солодощі. Натомість важливо щодня вживати овочі, багаті фітонцидами, — часник, цибулю, а також кисломолочні продукти — кефір, ацидофілін.

«У кисломолочних та власне молочних продуктах міститься вітамін А, який особливо потрібний людям із діабетом або захворюваннями щитоподібної залози, — зауважує лікар–дієтолог. — Вітамін А утворюється із бета–каротину, багато якого є у моркві. Але у значної кількості людей організм не здатен повністю перетворити бета–каротин на вітамін А. Тому вживання кисломолочних напоїв (закваски, простокваші, ацидофіліну, кефіру, симбівіту, наріне) вирівняє цей «недогляд». Крім того, кисломолочні продукти сприяють підвищенню імунітету: ущільнюючи стінки кишечнику, вони перешкоджають хвороботворним бактеріям та вірусам проникати у середину організму. Зверніть увагу на молочну сироватку, яка містить дуже цінні види білку — глобуліни та альбуміни, а також вітаміни, кальцій, інші мінерали. При цьому сироватка має мінімальну калорійність — 15—18 ккал на 100 мл напою. Оптимально споживати щодня дві склянки кисломолочних продуктів».

«Подружіться» з антиоксидантами

Наш зовнішній вигляд і самопочуття багато в чому залежать від правильної роботи печінки. Якщо налагодити раціон, виключити з меню смажені продукти та алкоголь, вважає дієтолог, зможемо значно покращити функцію голов­ної «лабораторії» організму. Тож лікар радить регулярно вживати продукти, які стимулюють жовчовиділення, попереджуючи застій у жовчному міхурі — салати з оливковою олією та лимонним соком або виноградним оцтом, яйця, зварені «нам’яко», чай iз 10% вершками без цукру.

«Регулярно включайте в раціон яйця, — наголошує Оксана Скиталінська. — Ці унікальні дарунки природи — джерело легкозасвоюваного повноцінного білку, який містить усі незамінні амінокислоти, що не синтезуються в організмі, і є будівельним матеріалом для відновлення клітин. Жовтки яєць містять дуже цінні речовини — фосфоліпіди та холестерин, без яких не може функціонувати жодна клітина, не синтезується вітамін Д у шкірі, повноцінно не працює нервова система. Ось чому прикладом найкращого сніданку може бути легко зварене яйце, доповнене тарілкою овочевого салату».

За словами дієтолога, незамінні в раціоні — ягоди, фрукти та овочі, багаті антиоксидантами. Оксана Скиталінська рекомендує вживати часник, шпинат, капусту брюссельську та броколі, червоний солодкий перець, баклажани, цвітну і білоголову капусту, салат латук. Серед ягід найбагатші антиоксидантами ожина, вишня, полуниця (суниця), чорниці, сливи (навіть морожені).

— Чому так важливо «подружитися» з антиоксидантами? Бо вони захищають клітини організму від ушкоджень вільними радикалами, — пояснює вона. — Вільні радикали інтенсивніше утворюються під час перебування на сонці, при стресі, переохолодженні, недосипанні, харчуванні нездоровою їжею, курінні, частому вживанні ліків. Вільні радикали бомбардують мембрани клітин та ДНК (носіїв генетичної інформації), яка міститься в ядрі кожної клітини, у тому числі — клітинах шкіри.

Каркас краси? Обліпиху попроси

Особливої уваги заслуговує вітамін С: він запобігає утворенню в травному каналі нітрозосполук, які теж причетні до синтезу вільних радикалів. До речі, «джерело» цих шкідливих сполук — ковбасні та сосисочні вироби. Вітамін С також украй необхідний курцям — шкіра та волосся у них набагато більше потерпають від впливу вільних радикалів. Найкраще організм засвоює «органічний» вітамін — з натуральних продуктів. Важливо, що саме вітамін С сприяє утворенню колагену, який є каркасом шкіри і відповідає за її пружність. Настій шипшини, петрушка, червоний болгарський перець, обліпиха, смородина, зелена цибуля — джерела цього чарівного вітаміну.

Водночас, наголошує лікар, дуже важливо щодня споживати помідори — у свіжому, запеченому вигляді, в соках і пюре. Томати містять велику кількість унікального антиоксиданту — лікопену, який знешкоджує вільні радикали в крові.

Організм буде вам вдячний, якщо включите в раціон лосось, волоські горіхи, насіння льону, нерафіновані олії. Ці продукти безпосередньо впливають на здоров’я волосся та шкіри, бо є джерелом незамінних жирних кислот, що входять до складу клітинних мембран, і, фактично, відповідають за життєдіяльність клітини — надходження корисних та утилізацію шкідливих речовин. Наз­ви цих цінних речовин — омега–3 і омега–6 жирні кислоти, які повинні бути у правильному балансі — 1:4. «Однак у повсякденні цей баланс зазвичай порушується — ми отримуємо забагато омега–6 та вкрай недостатньо — омега–3 жирних кислот, — наголошує лікар. — Тому зверніть особливу увагу на жирну рибу, горіхи, олію льону. До речі, лляна та оливкова — найкорисніші з–поміж олій. Але не забувайте: олії — це жири, тобто калорійні продукти. Тому столової ложки олії в день цілком достатньо.

А ще на ріст і здоров’я волосся та шкіри великий вплив має селен: мікроелемент, який входить до складу фермента глутатіонпероксидази — потужного антиоксиданта і детоксиканта клітини. Високий рівень селену містять вироби із цільного зерна: макарони, хліб, тонкі сухі хлібці, а також пшеничні висівки. Ці продукти темного кольору, тому ви легко їх упізнаєте на полицях магазинів.

Оксана Скиталінська радить звернути увагу на зелений чай. Цей напій, за її словами, — лідер щодо корисного впливу на шкіру і волосся, оскільки має протизапальні властивості і захищає клітинні мембрани.

Сон, зарядка і вода

Раціональне харчування важливо поєднувати з фізичною активністю: зарядка, плавання, регулярні прогулянки нехай стануть вашою гарною звичкою. Завдяки фізичній активності в організмі утворюється антиоксидант карнозин, який покращує кровопостачання та насичує тканини киснем.

Лікарі наголошують: хочете мати красиве і сильне волосся — висипайтеся! Під час сну активізується гормон мелатонін, який регулює механізм так званого біологічного годинника і має протизапальні властивості. Біосинтез мелатоніну максимальний у нічний період: його вміст о цій порі у 5–15 разів вищий, ніж удень.

І не забувайте про воду. Достатнє споживання рідини — запорука красивого волосся та шкіри. Вода допомагає клітинам доставляти живильні речовини і виводити токсини. Згідно з рекомендаціями департаменту харчування Гарвардського університету, в серед­ньому людині бажано випивати 6 склянок води в день, а загалом — 1,5 літра рідини (сюди входять чай, суп, молочні та кисломолочні напої, соки, компоти та інші напої).

РЕЦЕПТ

А перед сном — коктейль

Реанімувати пошкоджене і слабке волосся можна з допомогою лікувального напою, який радить Оксана Скиталінська. Візьміть одну склянку молочної сироватки, по 1 чайній ложці меленого насіння льону, вівсяних висівок, меду та соку обліпихи, порошок куркуми на кінчику ножа. Сік обліпихи можна попередньо заморозити. Вживайте напій перед сном протягом 2 місяців.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Негативно на стан волосся впливають сидіння на напівголодних дієтах, гормональні порушення, зниження імунітету, депресія, грибкові захворювання, пересушування феном, неправильний догляд. Використовуючи нові шампуні та кондиціонери, стежте за реакцією шкіри голови. Якщо після миття волосся не набуває приємної легкості, натомість з’являється сухість, лупа або коси стають масними, швидше ніж зазвичай, — варто відмовитися від новинки і шукати інші засоби для догляду.