Гора скарбів

01.10.2013

У Франції, на горі Монблан, виявлено скарб, що містить дорогоцінні камені вартістю кілька сотень тисяч євро. Щасливчиком виявився альпініст із Савойї, який побажав залишитися анонімним. Він натрапив на бляшану скриньку з коштовностями під час сходження на льодовик Боссон недалеко від відомого курорту Шамоні. Відкривши коробку, чоловік був ошелешений, адже мішечки з написом «Зроблено в Індії» містили смарагди, рубіни й сапфіри.

За попередніми оцінками, дорогоцінні камені «тягнуть» на 246 тисяч євро. Альпініст передав їх у поліцію.

«Він чесна людина, яка одразу зрозуміла, що коштовності належать комусь іншому», — розповів начальник жандармерії Альбервілля місцевим ЗМІ. Як пише сайт The Local, скарб вочевидь пролежав на льодовику близько 50 років і пов’язаний з однією з двох загадкових катастроф літаків авіакомпанії Air India.

Поліція припускає, що знайдена скринька належала пасажирові, який загинув під час гірських аварій Air India у 1950–му або 1966 році. Тож французькі правоохоронці зв’язалися з індійською владою, аби спробувати встановити особу покійного власника «смарагдового» багажу. Згідно із французьким законодавством, ювелірні вироби можуть бути передані альпіністові, який їх виявив, якщо не знайдеться справжній господар або його спадкоємці.

Унаслідок двох згаданих авіакатастроф усі пасажири та члени екіпажів Air India загинули, а на Монблані — найвищій горі Західної Європи — досі знаходять уламки літаків, багаж і людські останки. Так, у серпні 2012 року працівники гірничорятувальної служби виявили мішок зі штампами «Дипломатична пошта. Міністерство закордонних справ» та передали його в посольство Індії в Парижі. Однак нинішня знахідка може вважатися найціннішою за довгі роки.