Чемпіонський акорд

30.08.2013
Чемпіонський акорд

Ганна Різатдінова виконує «золоту» вправу з обручем. (Рейтер.)

Готуючись до домашнього чемпіонату світу, українська збірна з художньої гімнастики всерйоз розраховувала перервати тривале домінування російських «художниць» на планетарному рівні. Розв’язати непросте завдання підопічним Альбіни та Ірини Дерюгіних мали допомогти не тільки рідні стіни, а й сукупність інших факторів, як–то оновлений (і послаблений) склад головних опоненток, зміни в правилах та незалежний склад суддівської бригади. Хоча, без сумніву, головним козирем української збірної в боротьбі з «золотими пташенятами» Ірини Вінер мала стати нова прима вітчизняної художньої гімнастики Ганна Різатдінова. Стрімкий прогрес кримчанки на початку нового сезону небезпідставно дозволяв вірити в її зірку.

І це сталося. Невипадковість успішних виступів на етапах Кубка світу–2013, за підсумками якого Різатдінова виграла два окремі заліки (обруч та булави), вихованка школи Дерюгіних підтвердила позавчора на київському «мундіалі».

Цей чемпіонат світу є, по суті, першим турніром такого рівня з олімпійських видів спорту, який приймає Україна. Урочистості в столичному Палаці спорту почалися з шоу–відкриття у вівторок, коли до естетичних виходів українських грацій долучилася танцювальна група Kazaky на підборах–шпильках та інші хореографічні колективи. А перші нагороди розіграли в середу ввечері. І цей змагальний день приніс Україні «золото» Різатдінової у вправах з обручем.

Своїх головних опоненток із Росії 21–річна етнічна татарка випередила лише на кілька сотих бала. Завдяки найвищій складності своєї програми та чудовому її виконанню Ганна отримала від суддів 18,266 пункта. Володарка «срібла» Яна Кудрявцева має 18,250, а лідерка сезону Маргарита Мамун iз 18,233 пунктами обмежилася «бронзою».

Відтак після тривалої паузи українська гімнастка знову зійшла на найвищу сходинку світового п’єдесталу. Зауважимо, що востаннє наша співвітчизниця вигравала планетарне «золото» в 2007 році — тоді Ганні Безсоновій удалося стати абсолютною чемпіонкою.

До успіху українки виявилися готовими не всі. Під час офіційної церемонії нагородження за вправи з обручем організатори ввімкнули... російський гімн. Він звучав секунд шість, але неприємний осад залишився. Адже турнір відбувається в Києві! Скандал?! Скоріше, нехлюйство, хоча, здається, багато хто й справді сподівався побачити на цьому турнірі гегемонію російських дівчат.

Зрештою, вже за кілька хвилин під куполом Палацу спорту таки лунав російський гімн, знаменуючи перемогу Маргарити Мамун у вправах із м’ячем. На жаль, у цьому виді жодній із наших співвітчизниць не вдалося пробитися в «призи».

Пригадується, як в інтерв’ю «УМ» Ганна Різатдінова назвала «неулюбленими» для себе «стрибаючі» предмети. Домовитися з гімнастичною сферою лідерці «синьо–жовтих» не вдалося і позавчора. Під час фіналу Аня не втримала снаряд і в підсумку опинилася лише на шостій позиції. Її подруга по команді Аліна Максименко стала п’ятою.

ТАК, ЦЕ НАШЕ ШОУ

Чемпіонат світу стартував у вівторок із яскравої церемонії відкриття. Активними учасниками «оупен–шоу» — на рівні з високопоставленими чиновниками, спортивними функціонерами та артистами різних жанрів та профілів — були й наші головні збірниці Ганна Різатдінова та Аліна Максименко. Декому на трибунах ПС здалося, що напередодні важливих баталій дівчата займаються не своєю справою, демонструючи публіці показові номери. Однак, схоже, ідея «передстартового» навантаження була цілком продуманим ходом українських тренерів. Поки їхніх молодших суперниць розбивав передстартовий мандраж, українські грації раніше за інших доторкнулися до спортивного свята, вдихнули наелектризоване емоціями повітря, ще раз відчули незручні для себе килими Gymnova. І, як результат — виграш «золота» вже в перший день змагань.