Харчова «катастрофа»

Харчова «катастрофа»

Кожен із нас бодай раз у житті стикається з цією неприємністю. Однак шанси наразитися на кишкові інфекції особливо зростають улітку. На думку лікарів, це пов’язано з тим, що нині ми частіше, ніж зазвичай, п’ємо некип’ячену воду, вживаємо свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно миємо. Зрештою, навіть харчові продукти (насамперед м’ясо, молоко, риба) влітку псуються швидше, а помітити ознаки псування не завжди легко. А ще нехтуємо елементарними правилами гігієни — забуваємо мити руки. А якщо цього не дотримуються ще й кухарі, які готують їжу в громадських закладах харчування, продавці продуктів, небезпека зростає в кілька разів. Крім того, переносити заразу влітку допомагають мухи. Відтак «iз допомогою» води, їжі і брудних рук в організм людини потрапляють віруси і бактерії. Активно розмножуючись у шлунку і кишечнику, ці мікроорганізми продукують токсини, порушують проникність клітинних мембран і важливі біохімічні процеси, призводять до дисбалансу солей та мінеральних речовин, до втрати вологи. Гострі кишкові інфекції, як правило, мають епідеміологічний характер — викликають масове одночасне зараження людей.

«Не перебрати» з сонцем і купанням

«Не перебрати» з сонцем і купанням

Із маленькою дитиною, якій не виповнилося трьох років, педіатри не радять їхати далеко від рідної місцевості. Адже адаптаційний період може знівелювати оздоровчий ефект від поїздки. Однак навіть 5—7–річна дитина потребує адаптації, яка, на думку лікарів, може зайняти днів сім.

Всі статті рубрики