Боже відео

30.05.2013

З ініціативи Української греко–католицької церкви анімаційна студія «АРТ–Відео» та відеопроект «З любов’ю до дітей» створили мультфільми, які глибше відкриватимуть дітям християнський світ. Один iз них розповідає про сім святих таїнств (хрещення, євхаристія, священство, сповідь, миропомазання, шлюб, єлеосвячення) та про сакральний комплекс у селі Страдч на Львівщині. Саме там цього року відбудеться Всеукраїнська патріарша проща. Нагадаємо, що святі місця Страдчу мають статус відпустових і їх відвідини прирівнюються до хресної ходи в Єрусалимі.

Маленьким християнам автори мультфільмів розповіли історію про печерний монастир, що згодом став храмом, і про його пароха Миколу Конрада. Його разом iз Василем Приймою, тодішнім дяком (тепер блаженного визнали покровителем усіх мирян), вбили енкаведисти в 1941 році. В подальшому автори обіцяють зробити мультфільм багатосерійним — у кожній iз 30 серій розповідатиметься про відпустові місця України.

«Ми всі знаємо, як наші діти полюблять мультики, — каже отець Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Києво–Галицького Верховного архiєпископства УГКЦ. — Але як ті мультики на них впливають. Ми ж хотіли зробити такі, щоб виховували в дітях не лише християнські цінності, а й долучали їх до українських народних традицій». Цікаво, що, аби відповісти на питання, які найбільше цікавлять дітей, автор сценарію, яка сама є мамою, навіть попередньо провела опитування серед школярів.

За словами авторів, у наступних мультиках вони розповідатимуть про митрополита Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого. Що ж до вже презентованих робіт, то їх зовсім скоро можна буде скачати з інтернету. Їх на всіх своїх сайтах розмістять єпархіальні комісії.