«Ні» з вашингтонським акцентом

22.05.2013

Міжнародний валютний фонд сформулював свої вимоги до уряду нашої держави, якщо той, звичайно, і далі хоче отримати черговий транш кредиту «стенд–бай». Головна вимога — щоб у нинішньому році дефіцит українського держбюджету не перевищував 2% від ВВП, а в наступному — 1,9%. Для нас це проблема, адже дефіцит держбюджету заплановано у розмірі 3,2% від ВВП.

Щоб домогтися цього, наша влада має дотримуватися консервативного портфеля витрат, встановленого у межах бюджету на нинішній рік. Тобто від популістського підняття зарплат Президент, який планує балотуватися на наступний термін, мав би відмовитися. Також темпи зростання мінімальної зарплати не мають перевищувати 5% за рік, а підвищення оплати праці для першого базового розряду (нині 852 гривні) не має бути взагалі. Уряд має також відмовитися від запланованого скорочення ставки ПДВ із 20 до 17%.

Одна з ключових вимог Фонду — підняття ціни на газ для населення — залишилася, на жаль, незмінною. Штаб–квартира МВФ у Вашингтоні вимагає від офіційного Києва скласти графік підвищення тарифів, причому він має бути таким, щоб це дало змогу ліквідувати збитки «Нафтогазу України» вже у 2014 році до 0,5%. Точнішої цифри на цей раз кредитори не називають, проте раніше фігурувала цифра 40%.

По–іншому має виглядати схема надання субсидій. МВФ не заперечує проти виділення 2,3 млрд. гривень найбіднішим верствам населення, проте категорично відкидає 4,4 млрд. гривень у вигляді прямих субсидій для теплокомуненерго. Саме ці схеми експерти називають максимально корупційними.

Відтак, аби Україні знову позичили гроші, влада, по–перше, має суттєво скоротити обсяги тіньового грошообігу, що вже виглядає трохи дивно. А по–друге, відмовитися від передвиборних обіцянок i махнути рукою на власний рейтинг. Що виглядає ще дивніше. Втім певні можливості для маневру у влади ще є. А до яких конкретних рубежів планує відступати український уряд, ми довідаємося вже най­ближчим часом.