На хвилях протесту

17.04.2013
На хвилях протесту

Олег Софяник демонструє політичну позицію через тривалі морські запливи. Фото з газети «Сєгодня».

Найбільшу в Севастополі бухту шириною майже кілометр Олег Софяник і його товариш Валерій Веселов минулої неділі перепливли за 22 хвилини. Температура морської води при цьому становила лише 10 градусів. За словами спортсмена–екстремала, в такий спосіб вони «висловили свою солідарність з опозицією щодо виступів проти діючої влади».

«Температура нас не бентежила, вона особисто для мене звична, — розповів «УМ» пан Олег. — Єдина суттєва перешкода — сильний західний вітер. Він створював ефект «парусності» надувному гумовому човну, який я тягнув за собою (у ньому були теплі речі плавців. — Авт.). Човен постійно відносило в бік Інкермана. А так усе було нормально».

Як уже писала «УМ», 48–річний Софяник — корінний севастополець, дисидент радянських часів і принциповий позапартійний. Свою політичну позицію він публічно демонструє вже не вперше. Так, скажімо, він виступає за негайну ліквідацію за прикладом прибалтійських республік пам’ятників і символів тоталітарного минулого, й не приховує цього навіть у «прорадянському» Севастополі.

«А кого й чого мені лякатись? — каже чоловік. — Знаєте, коли власник нашої фірми, колишній «особіст» (співробітник військової контрозвідки КДБ. — Авт.) нещодавно дізнався із газетних публікацій, що я й мій колега Микола Нєдзимій–Нога, який сім років відсидів у таборах за антирадянську пропагаганду, — дисиденди, то відразу звільнив обох із посад охоронців під маркою нібито вимушеного скорочення. Тож віднині я безробітний, перебиваюсь разовим випадковим підробітком. Але я не шкодую».

На рахунку рекордсмена Книги рекордів України — більше півсотні марафонських запливів у Чорному, Середземному, Мармуровому, Південно–Китайському морях. Зокрема, у вересні 2011–го Софяник за сім днів самотужки проплив дистанцію від Севастополя до Одеси. У травні того ж року йому за десять днів підкорилися аж 350 км у Південно–Китайському морі — з тайського курортного міста Патайя до узбережжя В’єтнаму. Цей заплив пан Олег, за його словами, присвятив воїнам УПА і всім політв’язням колишнього СРСР.

У цьогорічних планах севастопольця — «кидок» через Червоне море, від Хургади до Шарм–ель–Шейха. Компанію йому зголосився скласти підприємець, теж колишній радянський дисидент із Москви Шаміль Алімурадов. Для росіянина це буде перше таке тривале плавання в морі.

Софяник упевнений, що єгипетські власті підуть їм назустріч. На всьому відрізку Червоного моря між відомими курортами екстремалів супроводжуватиме турецька яхта.