Шторм у чорному морі

29.03.2013
Шторм у чорному морі

«Будівельники» були безсилі проти американського центрового «Більбао» Леймона Хемілтона. Фото Eurocupbasketball.com.

Після домашньої поразки «Більбао» з різницею в десять очок у «Будівельника» залишалися мізерні шанси на вихід до фіналу Єврокубка. Адже команда зі столиці Країни Басків — четверта за силою в, напевно, найсильнішій лізі Європи, іспанській. Водночас гравці й наставник «Будки» обіцяли не складати зброю достроково й гідно зіграти в матчі­відповіді. Утім, дива не сталося. «Більбао» позавчора вдруге довів свою перевагу над лідером першості України, легко вигравши домашній поєдинок — 75:53.

Якщо в Києві за рахунок феєричних дій Малкольма Ділейні «Будівельник», можна сказати, грав на рівних із майстровитим опонентом, то в Біскайї кияни більше нагадували свою бліду тінь. «Люди в чорному» (так називають місцевих баскетболістів за колір форми) наглухо закрили Малкольма — так, що американський снайпер спромігся набрати лише 5 очок.

«Ми провели хороший матч, а ключем до успіху став надійний захист. Ми зробили багато перехоплень, дуже активно працювали над тим, щоб зупинити Ділейні, який у першій грі набрав 38 пунктів», — розповів грецький наставник басків Фотіс Кацікаріс.

Загалом, не тільки Ділейні — блідо виглядав увесь київський колектив, який в останньому матчі євросезону показав найнижчу результативність — 53 очки. Однією з причин невиразної гри наставник «гладіаторів» назвав травми двох основних гравців — Шаленги та Куксікса. «Важко потидіяти такому суперникові, коли не вистачає кадрів для повноцінних ротацій», — сказав керманич столичного клубу Айнарс Багатскіс.

Неабияку підтримку «Більбао» надали вболівальники — їх на трибунах зібралося більше 10 тисяч. «Наші фани були неперевершені. «Ефект «Мірібільї» завжди нам допомагає, тому наш успіх хочеться розділити з ними», — поділився враженнями бельгійський легіонер басків Аксель Ервель.

Тутешні фани відомі на всю Європу: чорне море, яке вщерть заповнює новеньку «Більбао­арену» (вона ж «Мірібілья») на кожному домашньому матчі улюбленої команди, зламало не одного суперника басків. Тепер усі, хто познайомився з палкими прихильниками «Більбао», знають про «ефект «Мірібільї». Через два з половиною роки після її зведення баски вперше у своїй історії пробилися до фіналу єврокубків. Водночас переписав клубну історію й «Будівельник», який раніше також не грав у півфіналі Кубка Європи.

Щодо фіналу, то він відбудеться 13 квітня в бельгійському Шарлеруа. Суперником «Більбао» буде «Локомотив­Кубань», який виграв свій півфінал у переможця Єврокубка­2009/10 — «Валенсії».

 

ТАБЛО

Єврокубок. Другий півфінал (матч­відповідь). «Більбао» (Іспанія) — «Будівельник» (Україна) — 75:53 (20:14, 17:9, 16:19, 22:11; Хемілтон, Мумбру (по 13 очок) — Лайєнс (20), Дроздов (12), перша гра — 93:83).

* * *

Українська чоловіча суперліга. «Галичина» — «Дніпро» — 69:67, «Донецьк» — «Київ» — 95:73, «Азовмаш» — «Хімік» — 91:79 (Радуліца (27 + 10 підбирань) — Шехович (20)), «Ферро­ЗНТУ» — «Кривбас­баскет» — 92:87.