Меню для перелітних птахів

28.03.2013

Дикі качки, гуси та лелеки, які прилетіли з теплих країв на околицю села Мошни Черкаського району, зовсім не розраховували, що в цю пору тут можуть бути морози, а поля вкриті сніговою ковдрою. Голодний пташиний лемент, що долинав із берегів річки Вільшанки, почули місцеві жителі. «Наші люди взялися підгодовувати бідолашних птахів. Несуть їм усе їстівне, що мають удома», — розповідає «УМ» секретар Мошнівської сільради Світлана Хижняк.

Місцеві жителі повідомили черкаським екологам про голодних птахів, які через сніг не можуть добувати собі їжу — рибу, жаб та комах. Працівники управління екологічної інспекції та управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області взяли пернатих під свою опіку. За словами Тетяни Осокіної, першого заступника начальника управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області, після звернення до рибогосподарських та м’ясопереробних підприємств ті допомогли харчами. Знайшлися ентузіасти, котрі розкидають «пташине меню» в районі скупчення пернатих. Там же чергують і представники Черкаської громадської організації «Екологічний патруль».

Черкаські екологи кажуть, що завдяки такій небайдужості людей на Черкащині не було загибелі перелітних птахів. Також вони просять місцевих жителів діяти обережно, аби не налякати пернатих, бо «на кожен зайвий рух чи політ птах витрачає величезну кількість енергії, яка для нього зараз найважливіша».