Але Молдаванка і Пересип знають, як долати молдаван!

28.03.2013
Але Молдаванка і Пересип знають, як долати молдаван!

Один із численних небезпечних моментів у штрафному майданчику молдаван. Фото УНІАН.

Ставши на тренерський місток збірної України, Михайло Фоменко змінив гру національної команди до невпізнаваності. Такого натхнення та наполегливості, яке продемонстрували наші збірники в п’ятничному поєдинку з Польщею та в позавчорашньому протиборстві з Молдовою, вже давно не доводилося бачити у їх виконанні.

У цих матчах українські футболісти спростували тезу вболівальників, які говорили, що національна збірна грає в нудний, нецікавий і навіть «древній» футбол. Проти поляків, а особливо проти молдаван, коли рахунок на табло довго залишався нічийним, підопічні Фоменка діяли агресивно, заповзято та безкомпромісно. Власне, так, як налаштовував наставник. «Хто виграє боротьбу, той досягає необхідного результату», — говорив у день «відкритих дверей» у Кончі­Заспі Михайло Іванович.

Узявши «з боями» шість очок у перших двох офіційних матчах із Фоменком на чолі, наша збірна зберегла шанси на путівку на бразильський «мундіаль»­2014. Вони тепер не такі й низькі, як здавалося взимку.

 

«Без емоцій важко грати у футбол»

Головний тренер визнав, що найбільшою проблемою перед дебютом національної команди в Одесі стала емоційна спустошеність. Саме цим Фоменко пояснив проблеми з реалізацією кількох «убойних» моментів, які на початку гри мали Євген Селезньов та Андрій Ярмоленко. «Спарені матчі складні тим, що після першого залишається не так багато часу для відновлення — не стільки фізичного, як емоційного. Без емоцій важко грати у футбол. Зокрема, це позначилося й на реалізації моментів у першому таймі», — так пояснив нулі на табло після 45 хвилин гри Михайло Іванович.

Як згодом зізнався капітан команди Анатолій Тимощук (на відміну від варшавського матчу, він замінив у центрі поля дискваліфікованого Руслана Ротаня, а Селезньов — Дениса Гармаша), брак точності в завершальній стадії атак змусив «синьо­жовтих» «хвилюватися й кудись поспішати». Нервував і Фоменко: «Якщо я зовні спокійний, це не означає, що серце не б’ється з частотою 200 ударів за хвилину».

Заведена збірна

Справжнім «допінгом» цього вечора була для українських футболістів підтримка глядачів. Попри два градуси морозу й снігопад, який не припинявся фактично протягом усього матчу, трибуни стадіону «Чорноморець» були заповнені вщерть. Одесити присоромили тих, хто вважав уболівальників Південної Пальміри непатріотичними і млявими. Скандування «У­кра­ї­на!» розлягалося над ареною так, ніби збірна грала у Львові. Те саме враження створювали численні синьо­жовті й навіть червоно­чорні (!) прапори та шарфи на трибунах.

Працівники стадіону зробили все можливе, щоб стан газону був належної якості. Тож негода майже не впливала на перебіг поєдинку збірних двох сусідніх країн. До речі, разом із командою Іона Караса до Одеси приїхало майже 30 автобусів молдавських уболівальників, які теж активно підтримували свою команду. Українці поставилися до суперника з повагою: «У збірній Молдови чимало виконавців представляють чемпіонат Росії, і це свідчить про їхній рівень», — казав Фоменко.

Хай там як, а й у другому таймі українці лишалися максимально заведеними на гру і з наполегливістю танка таранили оборону опонентів. Воротар із «Волгаря» Станіслав Намашко, відомий виступами за «Шериф», «Кубань» та Нальчик, залишався непробивним упродовж 60 хвилин. Проте й він нічого не зміг удіяти проти швидкої комбінації у виконанні Романа Зозулі та Андрія Ярмоленка. «Дніпрянин» скинув головою під удар, а динамівець пробив точно в кут, дещо знявши напругу, яка разом зі снігом витала над стадіоном «Чорноморець».

Нервовий кінець

Як часто буває в таких ситуаціях, після першого «проривного» голу не забарився й другий. Під час кутового гості «загубили» в штрафному майданчику Євгена Хачеріді, і найвищий футболіст матчу подвоїв рахунок. Прикметно, що з п’яти голів, забитих у двох матчах за п’ять днів, чотири – в активі представників «Динамо». І кутовий на Хачеріді подавав також киянин, Олег Гусєв.

На двох м’ячах українці не заспокоїлися й пішли «добивати» опонента. Попереднім «редакціям» збірної таке було не властиво. Проте, захопившись наступальними діями, господарі проґавили контратаку: єдиний удар у площину воріт П’ятова завершився голом. Позиційно помилився Хачеріді, а точно пробив з лінії карного майданчика хавбек Олександр Суворов. Попередні два сезони він непогано грав у польській «Краковії», а тепер виступає за «Академію» (Кишинів).

«Ідеальних матчів не буває», — так пояснив Фоменко промах захисників, який, щоправда, не вплинув на підсумок двобою.

Не змінило перебіг протистояння й вилучення Тараса Степаненка, яке півзахисник «Шахтаря» отримав за дуже небезпечну гру — каратистський удар ногою в голову провідному захисникові збірної Молдови Віталію Бордіяну (тому самому, котрий грав за «Металіст» і «Говерлу», а з цього року перейшов у нижньогородську «Волгу» до Юрія Калитвинцева). Благо для України, що чисельна меншість утворилася лише на останніх секундах матчу. В якому, за словами Анатолія Тимощука, наша збірна продемонструвала загалом хороший, змістовний футбол.

А як інші суперники?

Тепер у червні «синьо­жовтих» очікує ключова зустріч із лідерами групи — чорногорцями. Позавчора вони, програючи по ходу поєдинку англійцям, змогли вирвати нічию й зберегти першу позицію в секстеті Н. Причому в другому таймі господарі «обстукали» всі штанги й поперечину воріт Джо Харта.

А поляки після невдачі з Україною зігнали злість на аматорах із Сан­Марино. Два з п’яти «польських» м’ячів забив Роберт Левандовський. Хоча й обидва — з пенальті, але свою дев’ятиматчеву безголеву серію в збірній нападник дортмундської «Боруссії» перервав.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу­2014. Відбірковий турнір. Група Н

Україна — Молдова — 2:1

Голи: Ярмоленко, 61; Хачеріді, 70 — Суворов, 80

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Хачеріді, Шевчук, Тимощук, Степаненко, Ярмоленко, Гусєв (Гречишкін, 90), Селезньов (Безус, 62), Зозуля

Молдова: Намашко, Бордіян, Єпуряну, Головатенко, Булгару, Георгієв, Іоніце, Дєдов (Суворов, 78), Бугаєв (Дорош, 69), Пащенко (Оніке, 67), Сидоренко

Попередження: Селезньов, 59 — Георгієв, 60

Вилучення: Степаненко, 90+3

Удари — 17:4; удари в площину — 9:2; кутові — 13:2; порушення — 10:18; володіння м’ячем (%) — 64:36

Суддя: Хансен (Данія)

Одеса. Стадіон «Чорноморець», 34 164 глядачі

Чорногорія — Англія — 1:1 (Дам’янович, 76 — Руні, 6)

Польща — Сан­Марино — 5:0 (Р. Левандовський, 21, 50 (обидва — пен.); Піщек, 28; Теодорчик, 61; Косецький, 90+2)

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. Чорногорія 6 4 2 0 14–3 14

2. Англія 6 3 3 0 21–3 12

3. Польща 5 2 2 1 11–6 8

4. Україна 5 2 2 1 6–4 8

5. Молдова 6 1 1 4 3–10 4

6. Сан­Марино 6 0 0 6 0–29 0

Наступні матчі:

7.06 Чорногорія — Україна

7.06 Молдова — Польща

6.09 Україна — Сан­Марино

6.09 Англія — Молдова

6.09 Польща — Чорногорія

10.09 Україна — Англія

10.09 Сан­Марино — Польща

11.10 Україна — Польща

11.10 Англія —Чорногорія

11.10 Молдова – Сан­Марино

15.10 Сан­Марино — Україна

15.10 Англія — Польща

15.10 Чорногорія — Молдова

* * *

Товариський матч юнацьких збірних («Арена Львів»). Україна (U­18) — Польща (U­18) — 0:6.

Еліт­раунд ЧЄ­2013. Група 4. Україна (U­17) —Естонія (U­17) —5:1

 

ПРЯМА МОВА

Михайло Фоменко,
головний тренер збірної України:

— Щодо мого виразу обличчя… Якщо в тебе спокійний вигляд, це не означає, що серце не б’ється з частотою 200 ударів за хвилину. Недаремно ж тренерську лаву називають «електричним стільцем»…

Я вдячний уболівальникам. Емоції 12­го гравця нам дуже допомогли.

Звісно, якби було 2:0 — зовсім іншим було б і догравання (не таким нервовим). Наразі ми ще не здатні прибрати всі неточності. Працюємо й прагнемо до того, щоб у майбутньому виглядати переконливіше. Ми бачимо власні недоліки.

Ми виглядали потужно навіть у кінцівках матчів [із Польщею та Молдовою], а це свідчення доброї підготовки гравців, яку заклали наставники клубних команд.

Ми розуміємо, що для нас кожна гра — як остання. За той час, який відділяє нас від зустрічі з чорногорцями, може різне відбутися як у нас, так і в суперників. Збором інформації і переглядом матчів будемо займатися ближче до самого матчу.

 

Іон Карас,
головний тренер збірної Молдови:

— Змушений привітати збірну України із заслуженою перемогою. Особливо важко нам було в першому таймі. Хоч до перерви й не було голів, але тиск був відчутним.

Особливих претензій до гравців у мене немає. Що вдієш, різниця в класі між нами і збірною України, звичайно, є. Нам ще рости й рости.

 

Андрій Ярмоленко,
півзахисник збірної України та ФК «Динамо» (Київ):

— Ми чекали, що Молдова «упреться». По першій грі було зрозуміло, що вони непогано діють в обороні. Довго не могли забити, й почався вже невеличкий мандраж. Але добре, що вдалося розпечатати ворота суперника.

 

Тарас Степаненко,
півзахисник збірної України та ФК «Шахтар» (Донецьк):

— Дуже шкода, що все так закінчилося. Не знаю, що на мене найшло: в простому епізоді полетів на суперника. Сподіваюся, у гравця все буде в порядку.

Я знав, що «вишу» на жовтій картці, отриманій в матчі з поляками. Налаштовувався зіграти без попередження, але тепер дискваліфікація завадить мені зіграти проти Чорногорії.