Кіловат–години з–під курки

27.03.2013
Кіловат–години з–під курки

Поки що теплова та електрична енергія на птахокомплексі лежить під ногами.

Уже в 2014 році на Дніпропетровщині добуватимуть електричну та теплову енергію з пташиного посліду. Цей проект планують втілювати в життя на птахокомплексі «Дніпровський», що в Нікопольському районі. До речі, вперше на теренах колишнього Радянського Союзу.

 

«В Україні постійно зростає ціна на газ, — пояснює директор ТОВ «Дніпроенерго–ресурс» Дмитро Каліберда. — Тому ще в 2009 році керівництво агропромислової групи компаній «Дніпровська», до складу якої входить наше підприємство разом iз птахокомплексом, ухвалило рішення мінімізувати витрати природного газу шляхом виробництва теплової електроенергії при спалюванні курячого посліду». Для цього використовуватимуть спеціальні котли російського виробництва. Як наголошує Дмитро Каліберда, спалювання дозволить утилізувати за рік 60 тисяч тонн відходів виробництва, які є джерелом виділення шкідливих речовин, стоків і хвороботворних бактерій. На виході ж буде отримано близько 48 мільйонів кіловат–годин електроенергії, до 86 тисяч гігакалорій тепла та до 6528 тонн добрив.

Перед початком проектних робіт фахівці «Дніпроенерго–ресурсу» вивчили досвід багатьох держав, зокрема, Індії, США, Англії. Окрім того, вивчили напрацювання багатьох виробників котлів і сушильного обладнання. Зрештою, обрали так звану технологію «киплячого шару», яка дозволяє екологічно чисто і досить повно спалювати паливо, не утворюючи шкідливих компонентів. При цьому в «Дніпроенерго–ресурсі» розробили власне котельне обладнання, а також технологію попереднього сушіння, оскільки підстилка на спалювання надходить досить волога. Пара від кожного котла спрямовується до спільного колектора, з якого подається до турбогенератора для виробництва електроенергії. Після цього частина пари надходить на технологічні потреби, а інша — на сушку палива. Далі механізовано видаляється з топки та бункерів попіл, що є високоякісним добривом, яке вивозитимуть на поля.

Згодом на птахокомплексі планують отримати дозвіл на продаж електроенергії, виробленої власними зусиллями за так званим зеленим тарифом, оскільки таке паливо є відновлюваним. Економічна вигода від нововведення дозволить птахівникам заощаджувати щорічно близько 4,5 мільйона кубічних метрів газу, а це — понад 16 мільйонів гривень. Природно, що така економія дозволить «Дніпровському» ще й знизити собівартість своєї продукції.

До речі, агропромислова корпорація раніше вже запустила два проекти альтернативної енергетики, використовуючи як паливо тюки соломи. Птахокомплекс має у своєму розпорядженні понад 10 тисяч гектарів землі, а тому таке паливо тут власне.

Завод iз номінальною електричною потужністю 6 мегават буде розташований за 3,5 кілометра від Нікополя. Інвестиції в проект складуть понад 165 мільйонів гривень. Нині з екологічних питань, як і з пожежних, проводяться необхідні експертизи. Саме ж будівництво енергетичного комплексу мають розпочати у другій половині 2013 року, а завершити до кінця 2014–го.

 

ДОВІДКА «УМ»

Розробки установок з виробництва теплової та електричної енергії з курячого посліду у світі з’явилися у 1983—1987 роках, до чого спонукала енергетична криза в Європі. Перші три великі станції з’явилися у Великобританії.