Про гетьманів замовив слово

27.03.2013
Про гетьманів замовив слово

Віталій Нечаєв планує закінчити школу екстерном і вступити до університету. Фото з сайта ukurier.gov.ua.

У Черкаському Національному університеті імені Богдана Хмельницького читає лекції наймолодший лектор в історії України. Звати його Віталик Нечаєв і йому лише дев’ять років. Він ще вчиться у четвертому класі Звенигородської школи імені Тараса Шевченка, але вже поділився своїми знаннями зі студентами.

Свою першу лекцію Віталик присвятив улюбленій історії й розповів значно старшим від себе хлопцям та дівчатам, які навчаються на третьому­ курсі історичного факультету, про українських гетьманів.

«Щоб було комфортно за трибуною, Віталику поставили стільчик, на який він став. А він так хвилювався!» — зізнається «Україні молодій» тітка вундеркінда Наталя Нечаєва.

«Віталик дуже любить читати все, що пов’язано з історією», — додає його мама Ольга.

Вона каже, що також сиділа в аудиторії в ту мить, коли її син читав лекцію, й бачила, з якою недовірою до юного лектора спочатку поставилися студенти. Навіть не стрималися й засміялися, бо не вірили, що така дитина може їх чогось нового навчити. Але коли незвичайний викладач почав розповідати про українських гетьманів, слухали з цікавістю, а потім дуже дивувалися, скільки той усього знає. «Після лекції Віталику аплодували й запрошували приходити з лекціями ще», — радіє синовим успіхам його мама.

У 2009 році «УМ» розповідала про цього унікального хлопчика з міста Звенигородка. Тоді п’ятирічний Віталик Нечаєв уже збирався до першого класу і попросив маму купити йому карту світу. Вже за кілька днів він вивчив географію країн, знав їхні столиці та називав національні пропори. Неймовірно, але цей хлопчик до трьох років практично не говорив, а потім здивував рідних тим, що взяв у руки газету й... почав читати вголос. Яким чином він цього навчився — батьки й досі не знають. Уже в чотири роки малий проштудіював «Велику ілюстровану енциклопедію з географії» на п’ятсот сторінок, подаровану йому бабусею та дідусем. І тоді, коли інші діти слухали казки та дивилися мультики, він захоплювався астрономією.

«Люблю читати про першопроходців та дослідників. Це такі люди, котрі в експедиції ходили. Тут написано про англійського першопроходця й мореплавця Джеймса Кука. А ще розповідається про планету Земля, про континенти — Австралію, Азію, Африку, Європу, Північну і Південну Америки», — хвалився «УМ» тоді Віталик. Він казав, що мріє стати президентом, тепер же зізнається, що задумав стати науковцем.

Педагоги у школі, де навчається вундеркінд, кажуть, що у цього хлопчика незвичайна пам’ять. Сам школяр зауважує, що процес запам’ятовування для нього — це як запис на диск: одного разу прочитане відкладається в мозку назавжди. Недарма ще в сім років за свої унікальні здібності Віталик одержав національну премію «Гордість країни». У подальших планах обдарованого хлопця — успішно закінчити школу екстерном і вступити до університету.