Млявий опір режиму пасивних репресій

27.03.2013

За даними опозиції, Конституційний Суд отримав вказівку «згори» ухвалити рішення про те, щоб перенести вибори мера Києва на 2015 рік. І, за розпорядженням із Банкової, парламентська більшість також зволікатиме з розглядом постанови про призначення виборів у столиці. Про це повідомили керівники ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк і Олександр Турчинов на вчорашньому брифінгу в партійному офісі. В інтересах «регіональної» влади — ще рік утримувати Київ у своїх руках, без законних виборів. Із цього приводу депутати з ПР надіслали подання в Конституційний Суд, і той, як видно, готовий ще раз затвердити бажання президентської адміністрації.

Основна вимога опозиціонерів, яка постане наступного сесійного тижня, — голосування парламенту за постанову про вибори мера Києва та Київської міської ради, «які влада з тріском програє, і їх завалить народним невдоволенням так, як місто Київ завалило снігом, а вони не здатні були розчистити, — каже голова фракції «Батьківщина» Яценюк. — Це катастрофа не природна, це катастрофа влади, катастрофа управління, а точніше, відсутності управління в місті Києві». Пан Арсеній оголосив, що 2 квітня під ВР очікується велика маніфестація, яка «тиснутиме» на більшість парламентаріїв задля призначення столичних виборів на 2 червня.

Яценюк розповів, що мала б зробити нормальна київська влада: «Перше — повідомити киян про те, що відбувається така негода й буде така подія. Друге — заборонити в’їзд у місто Київ важкого транспорту, те, що називається «фури». Третє — вони повинні були ввімкнути метро й дати людям можливість добиратися метрополітеном протягом усієї ночі. Четверте — вони повинні були подумати, як доїде «швидка» на виклик, і, відповідно, реанімаційні бригади мали працювати через метро. П’яте — вони мусили виставити всю техніку за кілька годин до снігопаду на відповідні точки, усюди є такі точки. І ця техніка повинна була за дві години до снігопаду розсипати сіль. Як розпочався снігопад — вони мали б чистити місто Київ і не перекривати з 23–ї години рух для проїзду Президента Януковича. Тому що кортеж прослідував аж о 2:30 ночі, а до того часу транспорт був зупинений підрозділами ДАІ, люди в заторах не могли нікуди доїхати, тому що чистили дорогу для царя».

Під час брифінгу Олександр Турчинов заявив про «режим пасивних репресій» проти представників його політичної сили, на яких чиниться щоденний тиск з боку партії влади. Процес, за словами Турчинова, координує секретар Ради національної безпеки й оборони Андрій Клюєв. «За прямою вказівкою Президента Віктора Януковича почалася атака на депутатів від опозиції з метою залякування, шантажу, підкупу для того, щоб вони вийшли з Об’єднаної опозиції, вийшли з «Батьківщини», — заявив заступник голови партії і фракції. За словами Турчинова, в «Батьківщині» є три офіційні заяви депутатів щодо їх переслідування й тиску на них із метою виходу з фракції і приєднання до більшості. «Ми заявляємо, що цей політичний шантаж чітко демонструє обличчя цієї влади», — каже Турчинов, зазначаючи, що «вербувальники» «працюють жорстко й цинічно», і арсенал засобів у них традиційний — залякування та шантаж.

Щоправда, від наполегливих запитань чотирьох журналістів поспіль, які просили назвати прізвища депутатів, котрих «вичавлюють» з опозиції, Яценюк і Турчинов усіляко ухилялися. «Для вас це лише новиннєвий сюжет на 15 секунд, а для тих депутатів — їхня доля», — кажуть керівники опозиції. В лідерів опозиції немає сумнівів, що, попри підтримку преси, тиск і провокації триватимуть. Водночас Яценюк висловив сподівання, що представники ЗМІ будуть максимально доносити інформацію «за повалення цього режиму». Це викликало сміх у залі.