З Обухова до Мілана

27.03.2013

Конкурент одіозної «регіоналки» Тетяни Засухи на парламентських виборах у виборчому окрузi №94 (Обухівський і Васильківський райони Київщини) Віктор Романюк, який переховується в Європі від переслідування, минулої п’ятниці був заарештований поліцією Італії в Мілані. За словами його дружини Ганни Романюк, їх затримали разом о четвертій ранку в готельному номері, але жінку згодом відпустили.

Водночас в Україні Шевченківський райсуд столиці намагався обрати запобіжний захід Романюку, але судові засідання, починаючи від п’ятниці, вже тричі переносили. Як повідомив ЗМІ адвокат опозиціонера Микола Мортук, про арешт свого клієнта в Італії він дізнався саме на засіданні української Феміди, адже слідство нібито ще з лютого приховувало від захисту матеріали справи та звернення до суду про утримання Романюка під вартою. Так, ще раніше суддя Василь Волошин дав дозвіл на затримання Романюка з метою приводу, що й дало можливість оголосити Романюка у розшук та затримати його в Італії.

Зараз захист Романюка готується до розгляду справи про його затримання в Мілані. Нардеп Арсеній Яценюк учора повідомив, що опозиція звернулася до італійської влади з проханням відмовити у видачі Україні екс–кандидата в народні депутати вiд ВО «Батькiвщина» Віктора Романюка, оскільки в його випадку йдеться про політично мотивоване переслідування. Прецедент уже є: минулому року італійська Феміда відмовилася видати Україні БЮТівця Арсена Авакова, який після проходження в парламент і отримання недоторканності спокійно повернувся на Батьківщину.

Нагадаємо, що на виборах 28 жовтня представник Об’єднаної опозиції Романюк переміг Тетяну Засуху (ПР) із відривом майже у 10 тисяч голосів. Але в результаті рішень Васильківського та Обухівського районних судів ОВК визнала 33 тисячі голосів виборців недійсними і віддала перемогу Засусі. За кілька днів у ЦВК визнали недійсними результати волевиявлення у п’яти одномандатних округах, серед яких і округ №94.

Через невизнання його перемоги пан Романюк подав позов до Європейського суду з прав людини. Але невдовзі змушений був виїхати за кордон через тиск на його підприємство ТОВ «Мако». Зокрема, проти нього як директора, а також щодо його фірми було відкрито чотири кримінальнi провадження. Під час обшуків на львiвському підприємстві демонтували і вивезли в невідомому напрямку обладнання на сотні тисяч гривень.