Хтось працює, а хтось — «халтурить»

27.03.2013
Хтось працює, а хтось — «халтурить»

Більшість киян так і не дочекалася обіцяної владою снігоприбиральної техніки. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Перша жертва снігових заметів у столиці загинула не від обмороження, а під колесами трактора. Біда сталася учора в обід біля Палацу спорту. За словами очевидців, жінка намагалася перебігти дорогу перед трактором, який прибирав сніг. Утім підковзнулася і впала. На жаль, водій не зумів вчасно відреагувати, а «швидка» констатувала смерть жінки.

А в цей час столичні владці й далі звітували про подолання наслідків стихії. За повідомленням міського штабу, на боротьбу зі снігом спрямували сили всіх служб Київміськдержадміністрації, а також МВС, Міноборони, рятувальників і навіть приватних підприємств. Загалом до очищення доріг Києва залучили понад 10 тисяч осіб.

У реальності ж ці красиві дані, озвучені чиновниками, майже ніяк не вплинули на ситуацію. Учора, як і позавчора, кияни продовжували власноруч вигрiбати сніг iз непрохідних ву­лиць і вуличок. А окремі навіть скаржилися, що замість того, щоб вивозити сніг за місто або скидати в річку, комунальники вивантажують його під вікнами житлових будинків. «Усю ніч був страшенний гуркіт від вантажівок, які скидали сніг біля будинку на бульварі Дружби народів», — повідомила телефоном «УМ» обурена мешканка Печерського району столиці.

У Київміськдержадміністрації порадили скаржитися на такі випадки: «Слід одразу дзвонити 15–51 зі стаціонарного телефону чи (044) 205–73–37 — iз мобільного. Кожен дзвінок фіксується і береться до уваги». Водночас у КМДА запевняють, що лише в ніч iз понеділка на вівторок зі столиці вивезли 33 тис. тонн снігу. Немає проблем, за словами чиновників, і з постачанням хліба, 186 iз 450 тонн якого станом на вчорашній ранок таки довезли до столичних магазинів. Також більш–менш налагодилася робота комунального транспорту.

Утім учора місто знову стояло в заторах. Що позначилося і на роботі столичного метрополітену. «З «Вокзальної» до «Контрактової площі» добирався майже півтори години. Щоб зайти на станцію метрополітену, довелося вистояти 80–метрову чергу. Черга на трамваї починалася ще біля приміських кас, тобто це 300 метрів по наземному переходу! На зупинку «маршруток» не проштовхнутися. На проїжджій частині біля залізничного вокзалу снігу по коліна. Вирішили йти пішки до метро «Університет». Подивившись на ажіотаж там, плюнув і пішов далі — на «Льва Толстого», — написав у своєму «Фейсбук» очевидець Святослав Хоменко.

З’ясувалося, великий пасажиропотік на вході станції «Вокзальна» Святошинсько–Броварської лінії виник через зачинені одні з двох вхідних дверей. За повідомленням співробітників метрополітену, таких заходів змушені були вжити з міркувань безпеки пасажирів для уникнення тисняви в касовому залі та на платформі станції.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Небайдужі кияни вирішили не чекати на допомогу влади й згуртувалися при Громадському антикризовому центрі, створивши службу оповіщення «Help Kyiv», а також карту допомоги в місті. Основна мета — зібрати інформацію про тих, хто потребує допомоги, і тих, хто може допомагати, а також допомогти людям самоорганізуватися.

Зокрема, на інтернет–сайті організації за адресою http://helpkyiv.org можна знайти рубрики «Люди в біді» (інформація про критичні ситуації), «Чистимо разом» (лікарні, садки, бювети, які просять про допомогу), «Автомобілістам» (карта чергування джиперів, інформація про розчищені й небезпечні ділянки), «Працюють» (фото техніки на дорогах), «Халтурять» (фото і координати ділянок, де пройшла техніка, утім дороги так і залишились нерозчищеними).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>