Кінцева зупинка — Донецьк

26.03.2013
Кінцева зупинка — Донецьк

Окрім локальної боротьби, «компаньйони» більше нічого не змогли запропонувати потужнішому «Донбасу». Фото автора.

Якщо в четвертому матчі «золотої» серії між «Донбасом» та «Компаньйоном» не сталося чогось екстраординарного, то вчора ввечері значно сильніші за класом донецькі хокеїсти втретє поспіль виграли національну першість й поставили крапку в багатостраждальному чемпіонаті країни, який, нагадаємо, вдруге проходить під егідою Професіональної хокейної ліги.

Проте навіть якщо «компи» знайшли в собі сили й завдали «Донбасу» першої поразки в раунді «плей–оф», мало хто сумнівається, що в підсумку «золото» дістанеться саме представникам Донецька. При всій повазі до команди Олександра Сеуканда, «Компаньйон» — не рівень другій команді «Донбасу», підсиленій кількома гравцями клубу КХЛ. Принаймні це засвідчили перші три матчі фінальної серії, які пройшли за явної переваги флагмана вітчизняного хокею.

У Києві, граючи у вузькій «коробці» ковзанки АТЕК, «Компаньйон» намагався компенсувати нестачу швидкості й майстерності відчайдушною боротьбою. Підсумок — дві поразки із загальним рахунком 2:7. А потрапивши на широкі простори донецької арени «Дружба», «нафтогазівський» колектив перетворився на хлопчиків для биття й у третьому матчі серії пропустив аж п’ять «сухих» голів. «Потрібно дивитися правді у вічі: звичайно ж, суперник перевершив нас. На жаль, в останніх матчах ми не можемо знайти певний баланс», — оцінив вирішальні поєдинки чемпіонату один із тренерів «Компаньйона» Іван Беневельський. Хоча, думається, і «сріблу» першості України наставники «компів» дуже раді.

Так само, як очільник «Сокола» Олександр Годинюк радів здобутій у неділю «бронзі»: «З огляду на ситуацію, в якій перебуває клуб, — це просто вище даху, подвиг».

Відзначимо, що єдиний поєдинок за третє місце між столичним «Соколом» та харківським «Динамо» проходив на нейтральній території — в Донецьку — й увійшов в історію українського хокею як «брудний».

Ставши заручником сильних снігопадів, «Сокіл» не зміг вчасно прибути на матч. Тож початок поєдинку за «бронзу» перенесли на більш пізній час. А бажання фінансово знекровлених киян встигнути на зворотний потяг спричинили домовленість грати матч за «брудним» часом: без фіксації прокидань, очищення льоду в перервах, з укороченими перервами. «У нас бідні команди. Квитки на потяг уже придбані. Якби ми не поїхали, ми б втратили велику суму грошей і думали над тим, як відправити людей додому», — пояснив проблеми часового цейтноту Олександр Годинюк.

 

ТАБЛО

ПХЛ. Фінальна серія до 4 перемог. «Компаньйон» — «Донбас–2» — 0:3 (Анікєєв, 20; Матерухін, 25; Карлін, 60). «Донбас–2» — «Компаньйон» — 5:0 (Буценко, 17, 22; Тарасов, 20; Матерухін, 21; Карлін, 27; рахунок у серії — 3:0).

Матч за 3–тє місце (Донецьк). «Динамо» (Х) — «Сокіл» — 2:3 Б (1:0, 1:1,0:1, 0:0, 1:0; Долгих (2) — Олецький, Черненко; переможний буліт — Черненко).

* * *

КХЛ. Кубок Гагаріна. 1/2 фіналу (серія до 4 перемог). СКА — «Динамо» (М) — 2:3, 2:4 (серія — 0:2), «Ак барс» — «Трактор» — 2:1 ОТ, 3:1 (серія — 2:0).

* * *

НХЛ. «Пітсбург» — «Філадельфія» — 2:1 ОТ (Федотенко «Ф» — «0», 1 кидок, 11 хв. 34 сек.), «Нью–Джерсі» — «Флорида» — 2:1 (Понікаровський «НД» — не грав), «Кароліна» — «Нью–Джерсі» — 1:4 (Понікаровський не грав).