Останній політ «Беркута»

26.02.2013
Останній політ «Беркута»

Стрімку ходу «Беркута» зупинили... Фото Ольги ХРИСТИЧ.

Апофеоз компрометацiї чемпiонату України пiд егiдою Професiональної хокейної лiги: переможця регулярної першостi усувають вiд другого раунду змагань через несплату внеску, той каже, що сплатив, а його легiонери не мають грошей на евакуацiю додому й пишуть листи у Верховну Раду...

 

Незадовго до початку другої фази турніру, запланованої на 24 лютого, генеральний директор ліги Юрій Загородній заявив: «Усі клуби підтверджують свою подальшу участь в чемпіонаті й своє величезне бажання грати у кваліфікаційному турнірі та «плей–оф». Щоправда, за словами Загороднього, подальший формат змагань залежав від того, чи виконають клуби свої фінансові зобов’язання перед лігою.

Як виявилося, свою заборгованість перед лігою погасили всі, окрім «Беркута». Відтак дуже швидко, посилаючись на рішення наглядової ради від 21 лютого, дирекція ухвалила: «У зв’язку з тим, що у встановлений термін ХК «Беркут» не виконав рішення наглядової ради, цей клуб знімається з подальшої участі у чемпіонаті України з хокею з шайбою...»

«Рішення й справді малоприємне. У складі «Беркута» грає чимало гравців національної збірної, багато легіонерів, тож це, в першу чергу, удар по іміджу всієї України. Власне, воно вкотре підтвердило, що організація ПХЛ — на дилетантському рівні», — сказав у коментарі «УМ» захисник «Беркута» Олександр Побєдоносцев.

Нагадаємо, що другий рік свого існування ПХЛ почала без офіційного спонсора, маючи борги перед арбітрами (iз зарплати) та клубами (з преміальних). Однак це не завадило лізі вдатися до кардинальних заходів, викинувши за борт головного фаворита турніру.

Наступного дня пiсля такої ухвали «Беркут» виступив iз заявою, в якій повідомив про сплату необхідного внеску (120 тис. грн.) i пояснив затримку проплати «київськими заторами». Проте дирекція ПХЛ змінювати своє рішення не стала, віддавши спорожніле місце в кваліфікаційному турнірі відвертому аутсайдеру — «Білому барсу».

«У цій ситуації є й наша провина, адже клуб не зміг вчасно зробити внесок, — каже Побєдоносцев. — Але дуже прикро, що в цьому питанні нас практично ніхто не підтримав. Вочевидь наша «дискваліфікація» зіграла на руку нашим опонентам».

На захист «Беркута», який по ходу сезону всі спеціалісти називали «достроковим чемпіоном», стали лише львівські «Леви». «Вважаю, що це рішення слід переглянути. «Якщо з’являється практика прийняття відповідних ухвал, то виходить, що будь–яка команда може бути викинутою в середині чемпіонату, наприкінці чи, тим більше, перед самим «плей–оф», — заявив президент «Левів» Ігор Чуркін.

Зійшовши з турнірної дистанції, хокеїсти «Беркута» продовжують боротьбу — тепер уже не за очки, а за чесно зароблені гроші. «Не секрет, що з листопада ми не отримуємо зарплатні. Наразі хлопці не роз’їжджаються по домівках — думаємо, як діяти далі. Будемо писати листи нашому господареві (народному депутатові Давиду Жванії), керівництву Верховної Ради, щоб отримати пояснення», — каже Сергiй Климентьєв, захисник «Беркута». За його словами, у гравцiв закiнчилися грошi, i, примiром, легiонери не можуть купити квитки на лiтак додому. До того ж «беркутiвцi» обуренi ще й тим, що власник ХК не дозволив їм за таких умов перейти до iнших клубiв.

 

ТАБЛО

ПХЛ. Перші матчі другого раунду. «Донбас» — «Білий барс» — 3:1 (Хворостініньш, 8; Малиновський, 8; Матерухін, 38 — Секирко, 23 (більш.)), «Сокіл» — «Компаньйон» — 1:2 (Матвійчук, 35 — Шаритон, 5; Глєбов, 7 (більш.)).

* * *

НХЛ. «Нью–Джерсі» — «Вінніпег» — 2:4 (Понікаровський «НД» — 0+1, «+1», 3 кидки, 16:42), «Вашингтон» — «Нью–Джерсі» — 5:1 (Понікаровський — 0+1, «+1», 15:23), «Філадельфія» — «Вінніпег» — 5:3 (Федотенко «Ф» — «0», 2 хв. штр., 2 заблок. кидки, 12:32),

* * *

КХЛ. Кубок Гагаріна. 1/8 фіналу. «Сєвєрсталь» — «Локомотив» — 3:2, 1:2 (рахунок у серії до чотирьох перемог — 2:1), «Атлант» — СКА — 3:1 (серія — 2:1), «Лев» — ЦСКА — 1:3, 2:3 (серія — 0:3), «Слован» — «Динамо» (М) — 2:4, 2:3 ОТ (серія — 0:3), «Сибір» — «Авангард» — 1:0, 4:1 (серія — 2:1), «Трактор» — «Барис» — 3:5, 3:4 ОТ (серія — 0:2), «Металург» (Мг) — «Салават Юлаєв» — 2:0, 3:4 ОТ (серія — 1:1), «Ак барс» — «Нафтохімік» — 3:0 (серія — 2:0).

У півфіналі Кубка надії — втішного турніру для команд КХЛ, що не вийшли у «плей–оф», «Донбас» гратиме з ризьким «Динамо». У першому раунді цього турніру латвійський клуб переміг нижньогородське «Торпедо» — 4:1, 2:4, 1:0 ОТ.