Єгор Бенкендорф: Перший Національний намагається працювати для максимально широкого кола телеглядачів

31.01.2013
Єгор Бенкендорф: Перший Національний намагається працювати для максимально широкого кола телеглядачів

Єгор Бенкендорф.

2012 для медіа–світу був багатим на різні резонансні події та зміни, особливо для телеканалів. Змінювалися програми, ведучі, формати, з’являлися нові мовники. Звучало безліч гучних заяв щодо напрямів редакційної політики телеканалів. Зокрема, Національна телекомпанія України запропонувала глядачеві багато нових телевізійних проектів, які стосувалися найактуальніших подій у країні та світі, а Перший Національний у зв’язку з цим продемонстрував істотне зростання рейтингів та покращення якості телепродукту. Про те, що вдалося НТКУ зробити у 2012–му і які завдання належить виконати протягом цього року, розповідає генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

 

— Перший — телеканал загальнонаціональний, тому зобов’язаний працювати на всі категорії телеаудиторії й охоплювати програмним наповненням усі можливі напрями. Це потребує особливого підходу і покладає на телекомпанію і на вас як керівника великі обов’язки. Чи готові ви і в цьому році створювати нові програми та покращувати наявні?

— Безсумнівно! Але зобо­в’язаний сказати, що Перший Національний щодня намагається працювати для максимального широкого кола телеглядачів. Якщо звернути увагу на програмне наповнення телеканалу, можна простежити, що НТКУ випускає в ефір різнопланові проекти — інформаційно–аналітичні, дитячі, соціальні, спортивні та багато інших. Також Національна телекомпанія України є лідером за кількістю прямих трансляцій державних і релігійних свят, офіційних заходів та урочистостей. Особливу ефірну нішу займають і документальні фільми власного виробництва, які дуже полюбилися нашому телеглядачеві.

— Документальні фільми — це завжди цікаво і пізнавально. А якщо їх можна подивитися по телевізору — ще й зручно. Розкажіть, які кінострічки ви плануєте запропонувати глядачеві протягом цього року?

— У поточному році заплановано виробництво понад 70 документальних фільмів на теми, які розкривають різні історичні події, розповідають про особистостей, які зробили свій внесок у становлення та розвиток України, вплинули на її науку, історію, культуру. Буде показано документальні стрічки про
О. Довженка, М. Стельмаха,
В. Стуса, М. Рильського, М. Грушевського, А Макаренка, Б. Патона, В. Вернадського, М. Пимоненка, Г. Сковороду, М. Амосова, О. Кобилянську, М. Мозгового, С. Крушельницьку,
Г. Чухрая, Марка Вовчка та інших відомих українців.

Напередодні 200–річного ювілею Т. Г. Шевченка буде знято великий документальний проект, у якому йтиметься про життя і творчість Великого Кобзаря з використанням маловідомих фактів його біографії.

Також буде показано кілька документальних циклів, таких як «Київська старовина. Світло мистецтва», цикл фільмів «Шістдесятники» про українських акторів і режисерів, які нині є гордістю українського кінематографа, цикл «Контингент» про історію військового контингенту за кордоном з часів СРСР до сьогодні.

До річниці Незалежності України, Дня Державного прапора України буде створено тематичні стрічки про історію становлення державної Незалежності нашої країни.

— Оскільки ми торкнулися теми програмного наповнення, давайте поговоримо про дитячі програми, адже зараз особливо гостро відчувається дефіцит телевізійного продукту для найменших телеглядачів.

— Як ми всі знаємо, 2013 рік Указом Президента України визнано в Україні роком дитячої творчості, тому Національна телекомпанія України ще більше звертатиме увагу на створення якісного телепродукту для дітей. У дитячому мовленні телеканалів НТКУ будуть широко представлені програми, орієнтовані на розвиток у дітях активного творчого потенціалу — дитячі фестивалі, конкурси тощо. Перший Національний у 2013 році транслюватиме фестивалі «Щасливі долоні», «Крок до зіpок», «Змінимо світ на краще» та інші.

І одразу ж проанонсую — НТКУ вже вчетверте покаже щорічне міжнародне дитяче циркове шоу «Магія цирку», створене Європейською мовною спілкою, в якому беруть участь талановиті вихованці циркових студій iз різних країн Європи.

— До речі, Єгоре Андрійовичу, а як ідуть справи з міжнародною діяльністю НТКУ, зокрема цікаво дізнатися про спільну роботу телекомпанії з Європейською мовною спілкою.

— Давайте по черзі. Що стосується Європейської мовної спілки, можу впевнено заявити, що ми продовжимо нашу співпрацю з усіма країнами–членами цієї організації. Зокрема, з метою зміцнення взаємовідносин з ЄМС та її членами, поліпшення іміджу НТКУ серед керівництва ЄМС та представників мовників–членів у поточному році заплановано: проведення в Україні Дитячого пісенного конкурсу Євробачення–2013, проведення в Україні Генеральної асамблеї ЄМС 2014/2015, участь у головних розважальних і соціальних проектах ЄМС — ПКЄ, ДПКЄ, «Магія цирку», Класичне Євробачення тощо, організація інших важливих подій. Не побоюся також озвучити один із найсміливіших планів — цього року ми плануємо привезти в Україну перемогу на Пісенному конкурсі Євробачення — 2013.

Поділюся також планами НТКУ щодо інших напрямів міжнародної роботи. По–перше, ми плануємо провести в Україні засідання регіональної групи Східної та Центральної Європи. По–друге, нашою метою є закупівля високоякісного контенту на головних світових медіа–ринках, адаптація його для українського глядача, налагодження живого двостороннього співробітництва з іноземними мовниками — обмін програмами і досвідом, проведення спецзаходів. По–третє, у 2013 році ми плануємо отримати членство в PBI — Public Broadcasters International, а також провести зустріч PBI у Києві.

І, без сумніву, НТКУ продовжить розвиток взаємин і спільних проектів iз Euronews.

— А розширення території мовлення?

— Що стосується території України, то технічне покриття Першого Національного і так становить 98%. У 2012 році Національна телекомпанія України стрімко розвивала цифрове і супутникове мовлення. Почав повноцінно мовити супутниковий канал «Перший Ukraine». Географія його мовлення охопила Західну Європу, Росію та Україну. В середині жовтня 2012 року «Перший Ukraine» оновив програмну сітку, збільшивши кількість випусків новин і розпочавши показ нових програм, що відрізняються від ефіру Першого Національного. Синергія кращих програм Першого Національного та нових проектів зробили канал цікавим для його глядачів — як за кордоном, так і в Україні. З кінця минулого року супутниковий канал «Перший Ukraine» також став доступним для всіх користувачів оператора VIASAT.

У планах вже на 2013–й — розширення географії мовлення каналу «Перший Ukraine» у країнах Північної і Південної Америки, Азії, використання для цього нових технологій IPTV–операторів, iнтернет і смарт–ТВ додатків. Також Національна телекомпанія України ставить перед собою завдання підвищити якість контенту та заповнити ефір програмами власного виробництва цифрової версії Першого Національного — телеканалу «Перший Т2». У цьому році, з 1 лютого, буде і максимальна синхронізація ефірів Першого Національного та «Першого Т2».

— Давайте знову повернемося до внутрішньоукраїнського мовлення. У 2012 році Перший Національний з успіхом транслював спортивні події світового масштабу — Євро–2012, ігри Олімпіади і Паралімпіади в Лондоні. У 2013 році таких гучних подій не буде. Перший Національний продовжить цей спортивний курс чи ви плануєте змінити програмне наповнення?

— Ні, від спортивних трансляцій Національна телекомпанія України відмовлятися не буде, адже одним із напрямів нашої роботи є популяризація здорового способу життя. Так, у минулому році в рамках цього напряму нам вдалося здійснити масштабні трансляції Євро–2012, лондонських Олімпіади і Паралімпіади. Цьогорiч є ще багато інших чемпіонатів і змагань, тому спорт не зникне з ефіру Першого Національного. У 2013 році Національна телекомпанія України транслюватиме та висвітлюватиме всі головні міжнародні змагання з найпопулярніших зимових видів спорту, які будуть широко представлені на Олімпійських іграх 2014 року. Зокрема, глядачі зможуть побачити етапи Кубка світу і чемпіонат світу з біатлону.

Також буде показано змагання чемпіонату світу з водних видів спорту, Кубка Конфедерації ФІФА–2013, чемпіонату світу з легкої атлетики та молодіжного чемпіонату світу з легкої атлетики, Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики на Кубок олімпійської чемпіонки Стелли Захарової, чемпіонат світу з художньої гімнастики, змагання за Кубок світу з фрістайлу та інші.

— Навесні 2012 року Національна телекомпанія України потрапила до Книги рекордів Гіннесса. Це дуже істотне досягнення, особливо враховуючи те, що марафон мав особливе завдання. Розкажіть нашим читачам про це досягнення детальніше.

— Так, справді, у квітні 2012 року Перший Національний домігся того, що українська пісня потрапила до Книги рекордів Гіннесса. Прославити Україну й українську пісню в усьому світі нам вдалося завдяки організації та проведенню проекту «Пісня об’єднує нас!», який потрапив на сторінки однієї з найпопулярніших книг за всю історію людства як «найтриваліший у світі телевізійний марафон національної пісні у прямому ефірі».

Протягом 110 годин українські пісні в ефірі Першого Національного виконували понад 350 музичних колективів і 1800 сольних виконавців. Безперебійну роботу студійної апаратури забезпечили 14 робочих змін телевізійників. Ось такий масштабний проект нам вдалося зробити, який, як бачите, було відзначено на світовому рівні.

— 2012 рік для НТКУ пройшов не тільки під знаком спортивних подій, а ще й під знаком музичних перемог. Не так давно, в грудні, Україна стала ще й переможницею «Дитячого Євробачення–2012».

— Так, це теж є величезним досягненням для нас, адже Україна не тільки вперше виграла цей конкурс, а й набрала рекордну кількість максимальних оцінок від інших країн–учасниць ДПКЄ. Настя Петрик, яка представляла нашу країну, здивувала своїм талантом увесь світ, і мені дуже приємно, що НТКУ причетна не тільки до цієї перемоги, а й до проведення і трансляції «Дитячого Євробачення» в цілому.

* * *

Гучних досягнень у Національної телекомпанії України у 2012 році було багато. Нам не вистачить друкованої площі, щоб усі їх перерахувати. А плани, про які нам розповів генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф, свідчать про те, що і Перший Національний, й інші канали мовлення НТКУ розвиватимуть і пропонуватимуть своїм телеглядачам високоякісний телевізійний продукт. Але про ці досягнення — вже у наступному інтерв’ю!

Вікторія ДУБОВСЬКА
  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>