Тортила 30 років потому

31.01.2013

Про тривалість життя черепах здавна ходять легенди. І вчені підтверджують, що деякі види цих тварин можуть доживати до 200, а за сприятливих умов — і до 300 років. А тепер зайве підтвердження отримала і легендарна витривалість та невибагливість «тортил». Родина Алмейда з Ріо–де–Жанейро нарешті знайшла домашню улюбленицю — вугільну черепаху Мануелу, яка безслідно зникла 30 років тому. Протягом усього цього часу вона просиділа серед різного непотребу в комірчині, не маючи ні їжі, ні води. Але вижила і, судячи з усього, непогано почувається.

Як повідомляє сайт Paraiba.com.br, Мануела зникла, коли на початку 1980–х у будинку сімейства Алмейда почався ремонт. Господарі її довго шукали, але зрештою дійшли висновку, що черепаха втекла, коли хтось із будівельників не зачинив вхідні двері.

Нещодавно глава сім’ї Леонель Алмейда помер, і родичі вирішили навести лад у загашнику, де чоловік роками накопичував старі чи поламані електроприлади та іншу техніку, щоб колись відремонтувати або розібрати на запчастини. Про більшість цього непотребу сеньйор Леонель зрештою забував, і в коморі його накопичилося стільки, що вже й двері важко було відчинити. Розбираючи «склад» покійного батька, Алмейда–молодший несподівано виявив у коробці з–під програвача живісіньку Мануелу. Що вона їла впродовж усього цього часу — невідомо. У природі вугільні черепахи харчуються переважно рослинною їжею, але за потреби можуть з’їсти і якусь комаху. Можливо, Мануелі пощастило, і в її коробку час від часу заповзав терміт чи мураха. А може, тварина просто впала в сплячку й обходилася взагалі без їжі.