Довге очікування Долгополова

31.01.2013
Довге очікування Долгополова

Олександр Долгополов повернувся до збірної, домігшись усунення виконавчого директора Федерації тенісу України. Фото Рейтер.

На відміну від жіночої збірної України, яка в останні роки не раз зустрічалася з найсильнішими командами світу в Кубку Федерації, вітчизняні тенісисти–чоловіки змагаються далеко від елітної групи Кубка Девіса. Нічого дивного, адже наша збірна грала без першої ракетки країни Олександра Долгополова. Стрімко прогресуючи, 24–річний киянин входив навіть до чільної двадцятки рейтингу АТР. Свій останній матч у змаганнях національних команд Сашко провів ще зеленим новачком — у 2007 році проти греків. Відтоді він знаходив різні відмовки, аби не долучатися до збірної. Не влаштовували то замалі преміальні, то непорозуміння з верхівкою тенісної Федерації. Однак зі зміною очільника ФТУ змінилася й позиція Долгополова. «Із новим керівництвом Федерації швидко я знайшов спільну мову», — каже найсильніший тенісист України. Уже цього тижня, 1–3 лютого, він має вийти на корт у Кременчуці в матчі Кубка Девіса Україна–Словаччина.

Аби Долго, як скорочено прозивають Олександра, знову почав грати за збірну, новообраному президенту ФТУ, депутату від Партії регіонів Сергію Мошаку довелося попрощатися з виконавчим директором Федерації Сергієм Лашкулом. Точніше, той написав заяву про відставку за власним бажанням. Адже Долгополов наполягав: «Доки у Федерації працює Лашкул, грати за збірну не буду».

Відтак усі вимоги «зіркового» хлопця, який наразі посідає 23–ю позицію в рейтингу ATP, виконано. Тепер слово за тенісистами. Зустріч зі словаками цього уїк–енду відбудеться в рамках першого раунду 1–ї групи Євро–Африканської зони. На матч до Кременчука словаки прибули без свого першого номера — 33–ї ракетки світу Мартіна Кліжана.

За його допомогою словаки півтора роки тому легко переграли збірну України в «плей–оф» першої групи Кубка Девіса. А неявка Кліжана, думається, дає нашим співвітчизникам чудовий шанс на реванш.

«У них хороша пара, тому нам потрібно вигравати «одиночки», — каже другий номер української збірної Сергій Стаховський. Окрім Долго і Стаха, капітан команди Михайло Філіма викликав на збір ще чотирьох тенісистів — Іллю Марченка, Івана Сергєєва, Олександра Недовєсова та Дениса Молчанова. Щоправда, двох із них доведеться відсіяти. «Хто стане третім та четвертим номерами збірної, дізнаєтеся на жеребкуванні матчу», — повідомив Філіма.

Капітан словаків Мирослав Мечір має у своєму розпорядженні таку четвірку: Лукаш Лацко, Андрій Мартін, Філіп Полашек, Ігор Зеленай.

Пари учасників матчу, який розрахований на три ігрові дні, стануть відомі сьогодні по обіді. У п’ятницю та суботу відбудуться по два одиночні поєдинки, а в неділю змагатимуться пари. Щоправда, якщо все піде за планом Стаховського й українці виграють бодай три одиночні зустрічі, то двобій тандемів уже не матиме турнірного значення.

Як зазначив Стах, збірна чекає на серйозну допомогу вболівальників у кременчуцькому тенісному комплексі «Прем’єр». «Дарма що в залі лише півтисячі глядацьких місць. Головне, щоб вони були заповнені, а то останніми роками ми грали на великих аренах із порожніми місцями», — зазначає Сергій.

Вибір покриття кортів — хард — Федерація зробила після консультації з нашими тенісистами.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

 

Якщо нинішня перша ракетка України, Олександр Долгополов, наполягав на відставці виконавчого директора ФТУ Сергія Лашкула, то найтитулованіший тенісист країни за всі роки незалежності Андрій Медведєв пропонує залишити пост новообраному президентові Федерації. «Закликаю Сергія Мошака, доки не пізно, подати у відставку і почати діалог із громадськістю», — йдеться в офіційній заяві Медведєва, опублікованій на сайті Sapronov–tennis.org.

Як свідчить Медведєв, котрий у ФТУ обіймав посаду почесного президента, депутат–«регіонал» минулої п’ятниці прийшов до влади у Федерації тенісу завдяки нечесній грі та ламанню людей «через коліно» з порушенням усіх попередніх домовленостей.

Після цього кілька впливових фігур вітчизняного тенісного господарства, серед яких і харків’янин Юрій Сапронов — багаторічний спонсор жіночої збірної та один із віце–президентів «попереднього скликання», оголосили про припинення співпраці з новим президентом і вийшли зі складу виконкому ФТУ. Вони закликають Мошака «заради майбутнього українського тенісу» скласти повноваження й почати конструктивний діалог.