Громадська рада чи порадники Попова?

31.01.2013
Громадська рада чи порадники Попова?

Громадській активістці Олені Єскіній довелося викликати «швидку», очільник «Студентської свободи» Руслан Андрійко отримав забої ребер та підборіддя, у журналіста газети ВО «Свобода» Онисії Гарай відібрали фотоапаратуру, після чого «повалили на землю і били ногами», йдеться у повідомленні на офіційному сайті партії «Свобода». Медичну допомогу довелося надавати і народному депутату, інваліду другої групи Едуарду Леонову, в якого невідомі навіть відібрали інвалідний ціпок, — такi підсумки кулачного протистояння між опозиціонерами і провладними силами за формування громадської ради (ГР) при Київміськдержадміністрації.

 

Зупинити фарс

У вiвторок бійка пройшла за повної бездіяльності правоохоронців, які хіба що намагалися не пропустити опозиціонерів на сьомий поверх Головпоштамту, де відбувалося засідання. «Свободівці», представник яких був обраний головою ГР здебільшого голосами опозиційного табору за день до цього (попри запрошення ніхто з провладних представників на ці збори так і не з’явився. — Авт.), вибори в Головпоштамті назвали «кишеньковими», а тому й зірвали їх. Це визнав і секретар засідання Роман Хорольський: «Робота зборів призупинена через події, що сталися після приходу людей, яких супроводжував народний депутат Андрій Іллєнко. Мене та голову зборів побили люди в масках, яких супроводжував Іллєнко». Сам «свободівець» має протилежну думку: «Вдалося припинити фарс зі створення так званої «громадської ради». Ми не дали Попову можливості піаритися на тому, що в нього нібито є громадська рада. Руками бандитів, з побиттям людей, з порушенням законів була створена не громадська рада, а «Попо–рада».

Столичні правоохоронці пообiцяли провести перевiрку «мордобою» в Голов­поштамтi, який, нагадаємо, був настiльки серйозним, що на засiдання громадської ради викликали «Беркут» та слідчо–оперативну групу. Нiкого з учасникiв iнциденту мiлiцiя не затримала.

Передвиборча профанація

Громадські ради почали створюватися при органах державної влади з листопада–2010 на виконання урядової постанови «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Уряд наділив ГР можливістю «проводити громадську експертизу, в тому числі антикорупційну, проектів органів виконавчої влади, організовувати публічні заходи з обговорення актуальних питань, здійснювати громадській контроль за врахуванням пропозицій та зауважень громадськості, а також дотримання нормативно–правових актів, спрямованих на запобігання та протидію корупції». Варто додати, що, згідно з постановою, ГР є «постійно діючим колегіальним виборним консультативно–дорадчим органом, який формується на ви­борчих засадах iз представників інститутів громадянського суспільства, а її рішення є обов’язковими для розгляду органами виконавчої влади». Попри це, каже «УМ» народний депутат від БЮТ, донедавна — депутат Київради Олександр Бригинець, де–факто такий орган здебільшого є декларативним. «Сама по собі громадська рада не є впливовою. Тобто це більше формальне утворення, а люди, які до нього входять, майже завжди є «кишеньковими», тобто близькими до того органу влади, при якому створена громадська рада», — пояснює «УМ» пан Бригинець.

Скандал навколо формування ради при КМДА нардеп пояснює майбутніми виборами міського голови Києва.

Олександр Бригинець схильний вважати легітимною ГР, яка обиралася за день до сутички: «Громадську раду було створено в понеділок, згідно з процедурою. Альтернативне вівторкове зібрання мало за мету обрати саме «кишенькову» раду, вигідну владі. Те, що відбулося в Головпоштамті, зі слів колег, можу охарактеризувати так: або в цій псевдогромадській раді, члени якої били народних депутатів, засідають бандити, або цих бандитів спеціально привезли на засідання з цілком зрозумілою метою — забезпечити формування «правильної» ГР».

Учора, за словами Олександра Бригинця, він iз колегами по парламенту, обраними в Києві, домовилися з головою КМДА Олександром Поповим у понедiлок разом розібратися в ситуації. За ці дні опозиційні юристи спільно з юристами КМДА повинні надати висновки, яка з тих двох рад є легітимною. Тоді ж планують заслухати і керівництво столичної міліції, співробітники якої мовчки спостерігали за побиттям нардепів.

А Юрiй Іллєнко каже «УМ», що, якими б не були висновки юристів, альтернативну ГР «Свобода» визнавати не збирається: «Пан Попов має розібратися: якщо він хоче мати орган, який справді буде об’єктивним, цей фарс потрібно припинити. Те, що створюють вони, — чистої води «одобрямс» нинішній київській владі. Якщо вже склалася така конфліктна ситуація, нехай би запропонували почати все з чистого аркуша.

 

ПОЗИЦІЯ

«Створення громадської ради при КМДА — не питання життя та смерті. Принциповим є те, чому на цьому засіданні сиділи відверті бандити, — обурюється Андрій Іллєнко. — Ці люди вже ідентифіковані нами. Це спортсмени, які займаються боксом, вільною боротьбою і здебільшого входять до молодіжного крила Партії регіонів. Саме вони фальсифікували вибори на 223–му виборчому окрузі в Києві, саме їх можна зустріти на захисті всіх незаконних забудов у столиці, саме ці люди є організаторами проплачених мітингів на підтримку провладної партії. А позавчора вони не побоялися підняти руку на інваліда і народного депутата Едуарда Леонова. Я спілкувався з ним уранці — він ледве говорив. І навіть не мав сил прийти на зустріч iз Поповим».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>