Не створи собі кумира

24.01.2013
Не створи собі кумира

19-річна Слоун Стівенс — автор головної сенсації «АО-2013». Фото з офіційного сайту турніру.

З огляду на те, як на Відкритому чемпіонаті Австралії­2013 «виносить» iз кортів своїх опоненток друга ракетка планети Марія Шарапова, більшість тенісних експертів вважали, що єдиною, кому до снаги зупинити сибірську «Сирену», є п’ятиразова чемпіонка «Аустреліен оупен» Серена Уїльямс. Згідно з жеребкуванням, зустріч «титанів» могла відбутися якраз у фіналі, ставши чудовою окрасою змагань. Але цього не сталося — 19­річна Слоун Стівенс зіпсувала всю «малину», вибивши у чвертьфіналі одну з фавориток турніру Уїльямс. Юна темношкіра американка на другому у своїй кар’єрі «АО» сенсаційно переграла 15­разову переможницю турнірів «Великого шолома», чим шокувала тенісну громаду, залишивши її без найбільш очікуваного матчу­десерту.

Сказати, що до вчорашнього, десятого, ігрового дня на «Аустреліен оупен» не було сенсацій, не можна. Від нижчих за рейтингом суперниць постраждала не одна знана тенісистка, серед яких були Петра Квітова, Сара Еррані, Каролін Возняцьки. Проте поразка однієї з головних претенденток на перемогу, третьої ракетки планети, 29­му номеру посіву стала громом серед ясного неба.

Цікаво, що до протистояння з Уїльямс на «АО» Стівенс не зустрічалася з жодною із «сіяних» тенісисток. Коли ж дійшла черга двобою з «монстром світового тенісу», якого Слоун називає своїм кумиром та «тенісним богом», юна американка діяла так, що її суперниця була змушена ламати ракетки, битися в істериці й, зрештою, викинути білий прапор перед вискочкою із Флориди.

Хоча, на виправдання Уїльямс­молодшої варто відзначити, що, вигравши перший сет, надалі їй довелося боротися не тільки з опоненткою, а й з неймовірним болем у спині. «Часом я навіть кричала на корті. Було так боляче», — пояснювала після гри 31­річна Серена.

Водночас до підсумкового протоколу жодних поправок щодо здоров’я не вносять, отже, Стівенс — півфіналістка Відкритого чемпіонату Австралії 2013 року й нова героїня США.

Іще рік тому донька відомого американського футболіста Джона Стівенса колекціонувала фото й плакати з Сереною Уїльямс, проте тепер сама зійшла на зірковий небосхил.

Одразу після тріумфу дівчина, яка зовні чимось схожа на Серену, отримала неймовірну кількість привітань від відомих музикантів та спортсменів США. «У «Твіттері» мені написав Джон Ледженд. І Дірк Новіцьки теж. Я — в шоці. Я хочу, щоб Ледженд співав у мене на весіллі. Я його обожнюю. О Боже! Він написав мені», — не знаходила собі місця Слоун, яка, до слова, є наймолодшою тенісисткою в «топ­40» рейтингу WTA. Тепер на неї очікує протистояння з чинною чемпіонкою «Аустреліен оупен», білорускою Вікторією Азаренко, котра в чвертьфіналі легко розібралася з росіянкою Світланою Кузнєцовою — 7:5, 6:1. В іншому півфіналі зустрінеться росіянка Шарапова (2) та Лі На (6) з Китаю.

У чоловіків слідом за Давидом Феррером та Новаком Джоковичем другу півфінальну пару сформували Енді Маррей та Роджер Федерер. Шотландець без проблем розібрався з Джеремі Шарді з Франції (6:4, 6:1, 6:2), а швейцарцю довелося помучитися зi ще одним французом, Жо­Вільфредом Тсонгою (7) — 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Національний дебют Долго

Капітан чоловічої тенісної збірної України Михайло Філіма оголосив склад на матч Кубка Девіса у першій Євро­Африканській зоні проти команди Словаччини, який відбудеться 1­3 лютого в Кременчуці. Компанію Сергію Стаховському, Іллі Марченку та Івану Сергєєву складе Олександр Долгополов, який уперше зіграє за «синьо­жовтих». Нагадаємо, що раніше Сашко ігнорував матчі збірної, пояснюючи свою неучасть у Кубку Девіса непорозумінням із тодішнім керівництвом ФТУ. Однак після того, як Вадим Шульман залишив посаду очільника федерації (вибори нового голови заплановано на 26 січня), Сашко погодився зіграти за національну команду.