«Добро пожаловать», друже Жерар!

04.01.2013
«Добро пожаловать», друже Жерар!

Жерар Депардьє.

Іще зовсім недавно прес–секретар президента Росії Дмитро Пєсков запевняв: заява Жерара Депардьє про те, що Володимир Путін запропонував йому російське громадянство, — лише жарт. Але, як виявилося, Володимир Володимирович просто не вважає за доцільне повідомляти свого речника про президентські наміри. Учора Путін підписав указ про надання французькій кінозірці російського паспорта. «У відповідності до пункту «а» статті 89 Конституції Російської Федерації задовольнити заяву про прийом у громадянство РФ Депардьє Жерара Ксав’є, народженого 1948 року у Франції», — цитує витяг з указу офіційний сайт російського президента.

Нагадаємо, один із найзатребуваніших французьких акторів оголосив про намір залишити батьківщину і переїхав до Бельгії після того, як президент Франції Франсуа Олланд почав реалізувати свою передвиборчу обіцянку обкласти мільйонерів 75–відсотковим податком на доходи. Перспектива віддавати державі три чверті заробленого змусила виїхати з країни бага­тьох багатіїв. Проте випадок Депардьє спричинив найбільший резонанс. Прем’єр–міністр Франції Жан–Марк Еро публічно розкритикував його, назвавши «жалюгідним». У відповідь актор опублікував обурений відкритий лист, заявивши, що за 45 років заплатив у Франції податків на 145 млн. євро, а тепер «повертає паспорт і соціальну карту, якою ніколи не користувався».

20 грудня на прес–конференції Путіна запитали, чи справді він збирається надати Депардьє російське громадянство. ВВП тоді сказав: «Якщо Жерар справді хоче мати російський паспорт, можна вважати, що це питання вирішено позитивно».

Депардьє — людина широкої душі, тож примудрився налагодити теплі дружні стосунки водночас із такими різними людьми, як Путін, Михаїл Саакашвілі, Віктор Ющенко, Рамзан Кадиров. Останній, до речі, дуже кличе відомого актора й винороба на постійне місце проживання до Чечні, де обіцяє «створити всі умови, достойні такого великого діяча культури».