Втомлені «Кварталом», старими фільмами і талантами

27.12.2012
Втомлені «Кварталом», старими фільмами і талантами

Володимир Зеленський і Максим Галкін у святкові дні будуть на багатьох каналах.

Ідилія зустрічі Нового року для більшості українців (бо грошей не вистачає не лише на подорожі, а й на необхідніше) — перед телевізором. Втім телевізійники — чи то через ту ж таки економічну скруту, чи натхненні приреченістю глядачів за основну розвагу святкової ночі мати телевізійний пульт — особливим розмаїттям цікавих пропозицій не радують. Принаймнi така думка складається, коли знайомишся з телеанонсами.

 

Іронія долі. Зеленський

«Вечірній квартал» у новорічну ніч у кожному телевізорі країни» — так презентує наповнення ефіру «1+1» прес–служба каналу. Володимир Зеленський і компанія будуть розважати глядачів з 20.00. Тимчасово перервати жарти відомих гумористів та виступи вже дещо набридлих поп–зірок (Валерія Леонтьєва, Анжеліки Варум, Леоніда Агутіна, Ані Лорак, Сергія Лазарєва) зможе лише звернення–привітання Президента Віктора Януковича.

У перші вечори нового року глядачам знову запропонують компанію Володимира Зеленського, який разом з Максимом Галкіним вестиме «Новорічний парад зірок» — проект каналу «Росія». На пісенному небосхилі знову будуть Анжеліка Варум, Ані Лорак, а також Ніколай Басков, Філіпп Кіркоров, Лоліта й інші переважно російські поп–зірки. У цьому російському минулорічному проекті, нагадаємо, Зеленський уже співав: «Наш российский президент».

Серед фільмів «Плюсів» — перевірені часом (одні — кількома роками, інші — десятиліттями). У денному ефірі останнього понеділка року, що минає, покажуть традиційні радянську «Іронію долі, або З легкою парою» Ельдара Рязанова та сучасну «Іронію долі. Продовження» з Сергієм Безруковим, Костянтином Хабенським і Лізою Боярською. У перші дні січня у вечірньому прайм–таймі можна буде спостерігати за улюбленим героєм комедії «Один удома», у перших двох частинах якого зіграв Макколей Калкiн, а у двох останніх — Алекс Девид Лінц та Майк Вейнберг. На екранах чиказьких кінотеатрів та каналу FOX малий Кевін уперше з’явився у 1990 році.

«Розквітаючий» соціалізм і свати

«Інтер» — ще один канал, який доступний більшості вітчизняних телеглядачів, 31 грудня покаже мюзикл уже майже 10–літньої давнини «За двома зайцями», в якому осучаснену Проню Прокопівну — Тоню Коров’як — зіграла Алла Пугачова, гульвісу–перукаря — Максим Галкін, красуню Галю — Ольга Сумська, а її матір — Андрій Данилко. Загалом упродовж дня канал обіцяє показати культові радянські фільми «Любов і голуби», «Карнавальна ніч» та «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика», які можуть у черговий раз зацікавити людей, не молодших за середній вік.

Один із найсвіжіших телепродуктів, який «головний канал країни» «подасть» своїм глядачам до ялинки, — мюзикл «Новорічні свати», створений «Студією Квартал 95» у 2010 році. Навіть після нещодавнього досить несподіваного для загалу переходу Володимира Зеленського і його команди до конкурентів, на «Плюси», «Інтер» запрошує телеглядачів у Кучугури до Івана та Валі Будьків, до яких на свято несподівано завітають не тільки свати Ольга та Юрій Ковальови, а й зірки українського та російського шоу–бізнесу: Філіпп Кіркоров, Сергій Звєрєв, Анастасія Стоцька, Сергій Лазарєв, Віра Брежнєва, Жанна Фріске, Потап, Ані Лорак, гурти «Фабрика» і «Город 312», а також легендарний французький диско–дует Ottawan.

Ті, хто не має змоги в Україні дивитися російські телеканали, у святкові дні на кнопці «Інтера» зможуть переглянути минулорічний проект «Новорічний вечір iз Максимом Галкіним і Ніколаєм Басковим» iз російською попсою, трохи розбавленою українською, та телеверсію концерту «Кращі пісні–2012», який на початку грудня знімали у Кремлі. «Новорічний вечір...», до речі, як і «Парад зірок», робили за сценарієм медіа–бізнес–корпорації «95–й квартал».

Державне ТБ: цирк і не тільки

Перший Національний, який живе на кошти платників податків, новорічні святкування розпочав із католицького Різдва, показавши концертну програму з українськими виконавцями. До світського Нового року на державному каналі готують спеціальний концерт, зйомки якого відбувалися 3 грудня у столичному Палаці культури «Україна». У прес–службі запевняють, що телевізійна версія «Новорічної ночі на Першому Національному» буде доповнена відео з виступами артистів, які були заявлені у списках виступаючих, але так і не з’явилися на концерті. У святковому шоу, за інформацією телеканалу, крім своїх (Юрій Рибчинський, Микола Гнатюк, Руслана, Віталій та Світлана Білоножки, Віктор Павлік, Алла Кудлай, Павло Зібров, Іван Попович, Лілія Сандулеса, гурт «Фристайл», Наталя Бучинська, Ян Табачник, Марічка Яремчук, Злата Огнєвич), візьмуть участь Нані Брегвадзе, Клара Новікова. Ексклюзивним телегостем будуть «Бурановские бабушки».

Фішкою новорічного ефіру «Першого» стане шоу «Магія цирку–2012», що транслюється на європейських каналах, які є членами Європейської мовної спілки (EBU). Попередні два роки показали, що це яскраве шоу для сімейного перегляду. Циркова вистава, відеоверсію якої показуватиме державний канал, відбулася у листопаді на арені великого шатра в Женеві й зібрала більше 60 дітей–циркачів зі Швейцарії, Франції, Португалії, Росії, Ірландії, Вірменії, Болгарії, Нідерландів та Бельгії.

Традиції й альтернатива

Уже котрий рік поспіль, з 2007–го, ретранслятором російського «Блакитного вогника на Шаболовці» є ТРК «Україна». Ще в ефірі каналу буде російська «Пісня року–2012» та багато головного героя «Глухаря» — Максима Аверіна — у різних проектах. В останній день року 2012–го «Україна» покаже дійсно нову новорічну комедію «День додо»: історію про опудало унікального птаха, яке з московського музею хоче перемістити у свою колекцію багатій–колекціонер, і любов охоронця музею Гени до співробітниці Маші. (31 грудня цю нову російську стрічку першими побачать глядачі російського НТВ).

Канал СТБ людей, що готуватимуться до новорічного застілля, спочатку спецвипуском переконає, що «Все буде добре»; у «Неймовірній правді про зірок» розкаже, які подарунки приготували поп–знаменитості і де проведуть свято; а потім до ранку буде показувати повтори «Х–фактора–3». У новорічні дні на СТБ багато різних фільмів: зокрема, «Покровські ворота», «Той самий Мюнхгаузен», «Лузер», «Дід Мороз мимоволі», «Їсти подано! Або Обережно, кохання!», «Сніжна любов, або Сон у зимову ніч», «Моя мама — Снігуронька», «Терміново потрібен Дід Мороз».

Проекти власного виробництва старанно готує до новорічної ночі опозиційно налаштований кабельний канал ТВі. За дві години до часової межі «опівночі» в його ефірі буде кулінарно–політичний проект «Смак Європи» з Павлом Ковалем. Потім — іронічно–сатиричний «Шалений тиждень», естафету якого до 24.00 перехопить «Янек жжот». А з перших хвилин нового року звучатиме альтернативна російсько–українській попсі «Найкраща музика з Марічкою Бурмакою». Продовжить цю музично–мистецьку лінійку телевиступ гурту «Перкалаба» та «Джаз із Олексієм Коганом».

 

P. S. Кажуть, як рік почнеш — таким він і буде. Якщо за цією народною мудрістю робити прогнози про телеефіри–2013, то вони для глядачів вітчизняних каналів будуть не надто втішними: російська телепродукція домінуватиме в ефірі. Допоможе цьому відміна квотування української мови. І на українському телебаченні, на жаль, усе частіше звучатиме фраза «наша країна» з московських студій. Оптимізм вселяє лише те, що — як видно з програмування — вітчизняні телеканали в основному орієнтуються на глядачів середнього і старшого віку.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>