Добра звістка коштує дорого

05.12.2012

У Франції на аукціоні у Фонтенбло продали лист Наполеона Бонапарта, датований 20 жовтня 1812 року. В ньому імператор повідомляв із Москви кодованим текстом міністрові закордонних справ Франції Юг–Бернару Маре, який на той час перебував у Вільнюсі, про свій намір висадити в повітря Московський кремль.

В епістолі зазначено зокрема таке: «22–го числа о третій годині ранку я підірву Кремль». Наполеон здійснив намір, підірвавши стіни та вежі Кремля й одночасно наказавши своїм солдатам залишити російську столицю, охоплену пожежею.

У листі Наполеон висловлював розчарування ходом російської кампанії, оскільки його армія потерпала від хвороб, холоду та голоду. «Моя кавалерія в лахмітті, багато коней вимерло. Потрібно купити більше якомога швидше», — йдеться в листі.

Та війна стала початком кінця імператора, якого через два роки відсторонили від влади та відправили у заслання.

Лист пішов з аукціону разом із дешифрувальною транскрипцією за 187,5 тис. євро. Раритет придбав паризький музей рукописів та листів, хоча, як повідомляє «Франс пресс», було багато інших бажаючих, зокрема й росіян. Адже в Росії якраз святкують 200–ліття перемоги над Наполеоном у вітчизняній війні, а 2012–й офіційно назвали «Роком російської історії».

Ціна продажу цього лота в десятки разів перевищила стартову, що стало великою несподіванкою. Перед аукціоном директор аукціонного дому Osenat Жан–Крістоф Шатейньє казав, що сподівається виручити від 10 до 15 тис. євро.