Христова піраміда

30.11.2012
Христова піраміда

Христо Явашев біля макета «Мастаби». Фото з сайту zhelezyaka.com.

Автор проекту — Христо Явашев, болгарин, який мешкає і творить у США. 77–річний Христо уславився своєю художньою манерою «вкривати» тканиною різноманітні об’єкти — від друкарської машинки, з якої починав вигадувати інсталяції, до цілого морського узбережжя та будівлі Рейхстагу. Новий його художній об’єкт арт–критики вважають найбільшою та найдорожчою скульптурою у світі. Це буде усічена піраміда, складена з 310 тисяч кольорових нафтових барелів. Христо Явашев називає її «Мастаба».

Піраміда «без вершка» розташується в Абу–Дабі, столиці Об’єднаних Арабських Еміратів, а матеріал, з якого вона складена, недвозначно натякає на голов­не багатство регіону. Висота «Мастаби» сягатиме 150 метрів і перевершить велику піраміду в Гізі. А вартість арт–об’єкта становить 340 млн. доларів, передає РІА «Новості».

Нафтові діжки Христо пофарбує в жовте та червоне, і вони, на його думку, нагадуватимуть піски та створюватимуть ефект мусульманських мозаїк. «На сході сонця здаватиметься, що обернута до нього стіна залита золотом», — прокоментував художник на презентації макета скульптури. До речі, фарби різних відтінків піску створить спеціально для цього проекту німецька компанія, яка виробляє автофарби для «Мерседес» та BMW.

Христо Явашев наполягає, що його творіння — не так зрізана піраміда, як лава давніх месопотамців, саме на таких відпочивали подорожні в пустелі. А взагалі мастабами називалися гробниці в Стародавньому Єгипті. Художник розповідає, що ідея такої скульптури народилася ще 30 років тому, і на заваді її втіленню тоді стала війна між Іраном та Іраком.

В Абу–Дабі поруч iз «Мастабою» планують звести цілий арт–кампус, куди ввійде оглядовий майданчик, готель, ресторан тощо. Оплачуватиме спорудження «Мастаби» почасти група приватних інвесторів, серед яких, як сказав художник газеті «Гардіан», «є місцеві землевласники».