Один за трьох

30.11.2012
Один за трьох

Єдиноборство легіонерів Києва і Єрусалима. Фото з сайту Budivelnyk.ua.

За два тури до завершення першого групового раунду Кубка Європи у чотирьох із восьми квартетів уже визначилися перші учасники наступного раунду змагань.

Нагадаємо, що минулого року до «топ–16» від України пробився БК «Донецьк», який у підсумку зупинився на чвертьфінальній стадії. Але в цьо­му єврокубковому сезоні результати «тигрів», які суттєво оновилися в літнє міжсезоння, м’яко кажучи, не тішать. Навіть тренерська ротація — іспанець Хосеп Беррокаль посеред сезону замінив відставленого серба Владу Йовановича — суттєво не вплинула на гру команди. Як програвали донеччани за старого очільника, так у Єврокубку зазнають невдач під орудою й нового наставника. Щоправда, одного разу Беррокаль таки виграв — у третьому турі «тигри» вдома здолали польський «Сопот». Однак повторити успіх на виїзді не змогли. Виграючи позавчора після першої половини зустрічі 11 пунктів, до завершення двобою донеччани примудрилися програти майже стільки — 67:77. Відтак третя поразка в чотирьох турах практично не залишила чемпіонам України шансів на вихід із групи.

Якщо «Донецьк» має хоча б теоретичні шанси посісти другу, прохідну, позицію, то віце–чемпіон національної Суперліги — «Азовмаш» — достроково розпрощався з надією на участь у «топ–16». Після четвертої поразки поспіль — в овертаймі турецькому «Банвіту» — маріупольців у нинішньому розіграші Єврокубка вже ніщо не врятує. Новопризначеному головному тренеру Сергію Заваліну, який прийшов на зміну Александеру Кесару, можна повністю сконцентруватися на внутрішній першості, де вже сьогодні азовці зіграють в обласному дербі з «Донецьком».

А єдиним українським клубом, що має реальну нагоду пробитися до другого групового раунду ЄК, залишився «Будівельник». Хоча команда Айнарса Багатскіса й не демонструє стабільності «на Європі», чергуючи домашні перемоги з гостьовими поразками, проте, перемігши єрусалимський «Хапоель», піднялася на «прохідне» місце. Після невдалого виїзду минулого тижня до Ізраїлю позавчора в Києві «гладіатори» взяли реванш і за рахунок додаткових показників відтіснили з другої позиції литовський «Прієнай».

Ім’я переможця київського матчу до останнього залишалося в «підвішеному стані». Тривалий час відбувалася постійна зміна лідера. За 53 секунди до завершення четвертої чверті мінімальну перемогу мав клуб з Ізраїлю, однак грузинський легіонер «Будки» Георг Цинцадзе «напросився» на фол під час триочкового кидка. Якщо в ігровий час з–за дуги кияни досить проблематично набирали очки, то з лінії штрафних кидків один із лідерів «будівельників» не схибив. У вирішальний момент «–1» перетворилося для господарів на «+2». Атака ізраїльтян у відповідь виявилася «холостою», тоді як київський клуб уже з гри, за 20 секунд до сирени, реалізував «трюльник», чим убезпечив себе від інфарктної кінцівки. Єдине, на що вистачило гостей, так це кілька тактичних фолів.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Перший груповий раунд. 4–й тур.

Група A. «Будівельник» (Україна) — «Хапоель» (Єрс, Ізраїль) — 84:77 (Ділені (22) — Пуллен (22)), «Німбурк» (Чехія) — «Прієнай» (Литва) — 90:66.

Турнірне становище: «Німбурк» — 3 перемоги/1 поразка, «Будівельник», «Прієнай» — 2/2, «Хапоель» — 1/3.

Група D. «Азовмаш» (Україна) — «Банвіт» (Туреччина) — 88:95 (Грір (28) — Дейвіс (22)), «Вюрцбург» (Німеччина) — «Валенсія» (Іспанія) — 89:82.

Турнірне становище: «Валенсія», «Банвіт» — 3/1, «Вюрцбург» — 2/2, «Азовмаш» — 0/4.

Група E. «Сопот» (Польща) — «Донецьк» (Україна) — 77:67 (Дилевич (20) — Стояновськи (15)), «Галатасарай» (Туреччина) —«Локомотив» (Кр, Росія) — 76:52.

Турнірне становище: «Локомотив», «Галатасарай» — 3/1, «Сопот», «Донецьк» — 1/3.