Кому Мальдіви, кому — мітла

23.11.2012
Кому Мальдіви, кому — мітла

Бразилець Дуду (на дальньому плані) несподівано отримав місце у «старті» й був активним, кілька разів бив по воротах — але марно. Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

Без сумніву, виступати у груповому раунді Ліги чемпіонів — почесно й престижно. А ще гра в колі 32 найсильніших команд Старого світу — прибуткова справа. Хай навіть команда програє всі матчі в групі — вона отримає 2,4 млн. євро лише за участь. На жаль, складається враження, що для київського «Динамо» остання складова загальноєвропейського футбольного свята є найголовнішою. Адже, показавши свій максимум у кваліфікації, надалі «біло–сині» просто перестали грати.

І справа навіть не в тому, що більше місяця в команди не було повноцінного наставника. Пригадуються слова колишнього очільника «Динамо» Юрія Сьоміна, який «гарантував» команді ігровий спад посеред осені. Дивно, що в розпал Суперліги, коли точиться боротьба за «плей–оф», уболівальникам обіцяють «стоячу» команду. Виходить, «заскочили» в групу ЛЧ — а там хоч «трава не рости».

Після чотирьох турів лише найбільші оптимісти вірили в шанс киян зачепитися за «плей–оф» (а востаннє, до речі, команда спромоглася на таке в далекому 1999 році). Але позавчорашня домашня поразка французькому «Парі Сен–Жермен» стала юридичним підтвер­дженням невідповідності «Динамо» високому рангу клубного чемпіонату Європи. Як відзначив Олег Блохін, перед грою з парижанами його підопічні думали «не про футбол, а про Мальдіви». Тепер — завдяки тому, що в групі А є ще слабша динамівська команда, із Загреба, кияни навесні продовжать виступи в Лізі Європи. У зимове міжсезоння доведеться попрощатися з «баластом» — і прикидки головного тренера з цього приводу вже видно за кадровими ротаціями в останніх поєдинках.

У нинішніх проблемах «Динамо» винен Юрій Сьомін — це стверджує президент клубу Ігор Суркіс. Саме росіянин за півтора року накупив купу «неграючих» футболістів, відтак команда опинилася в ямі, а точніше — в проваллі. Жоден із новачків, за винятком хіба Мігеля Велозу, не те що розквітнути — не спромігся навіть випустити паростки з київської землі. Ніко Кранчар, Раффаель, Марко Рубен, Адмір Мехмеді — перелік запасних можна продовжувати. Лише в останніх матчах ігрову практику почали надавати Дуду й Лукману Аруні, які переїхали до Києва влітку 2011 року. Хоча не виключено, що й ці хлопці взимку змінять прописку.

Конкретних прізвищ не називають, але після третьої поразки в Лізі чемпіонів та десятої — в новому сезоні Ігор Суркіс у коментарі каналу «2+2» заявив: «Ми продамо тих гравців, які нам заважають розвиватися».

Відзначимо, що вчора Ігор Михайлович відзначав свій 54–й рік народження. «Радості мало. Соромно за результат», — сказав власник команди.

Що вдієш — такі реалії. Нинішнього класу та майстерності гравців «Динамо» замало, аби боротися за щось пристойне в Лізі чемпіонів.

Позавчора вперше після тривалої відсутності командою з тренерської лави керував Олег Блохін. Підтримка аудиторії на НСК «Олімпійський» була найменша в цьому розіграші ЛЧ — всього 37 тисяч. Ще маючи теоретичні шанси вискочити на друге місце, «Динамо» грало активно й нарешті ніби почало проявляти характер, а саме це Блохін вважає наріжним каменем для команди. Але господарі хоч і мали ігрову перевагу, та не змогли пробити італійського кіпера «ПСЖ» Сальваторе Сірігу. Зокрема, за рахунку 0:0 чудову можливість змарнував Денис Гармаш — пробив у «молоко», стоячи за шість метрів до порожнього кута воріт. Тоді як зіркові парижани, відбуваючи номер без особливого ентузіазму, витиснули максимум із двох напівмоментів. Забивав не їхній головний бомбардир Златан Ібрагімович, якого тримав Євген Хачеріді, а аргентинець Есекієль Лавессі. Одного разу — скориставшись «обрізкою» бразильця Дуду, іншого — розхлябаністю Хачеріді, котрий віддав надто слабкий пас на голкіпера Максима Коваля.

«Мені немає за що дорікнути хлопцям. Команда билася, мала перевагу — у володінні м’ячем, кількості ударів. Але робити такі помилки, які призвели до голів, футболістам не дозволено», — оцінив гру своїх підопічних Блохін.

 

ПРЯМА МОВА

Олег Блохін,
головний тренер «Динамо»:

— Узимку будуть зміни. Того, що зараз відбувається в команді, я не терпітиму. Для мене не має значення, зірка ти чи ні. Я змушу поважати себе як тренера, як старшого товариша. Звертаюся до футболістів через пресу: якщо когось щось не влаштовує, приходьте до мене, поспілкуємося. Але я не терпітиму, якщо хтось стрибатиме через головного тренера, вирішуючи свої проблеми безпосередньо з президентом клубу.

Карло Анчелотті,
головний тренер «ПСЖ»:

— Матчі з «Динамо» в Парижі й Києві порівнювати не можна. З боку динамівців був інший футбол. Ми застосували таку тактику, яку використовуємо зазвичай. У першому таймі не все вдавалося, зате в другому ми вийшли на свій звичний рівень.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 5–й тур (матчі середи)

Група А. «Порту» (Португалія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3:0 (Л. Гонсалес, 20; Моутіньйо, 67; Варела, 85)

«Динамо» (К, Україна) — «ПСЖ» (Франція) — 0:2

Голи: Лавессі, 45, 52

«Динамо»: Коваль, Даніло Сильва, Бетао, Хачеріді, Тайво, Велозу, Гармаш (Богданов, 78), Аруна (Мілевський, 67), Гусєв (Ярмоленко, 67), Дуду, Ідейє

«ПСЖ»: Сірігу, ван дер Віль, Тьяго Сильва, Алекс, Максвелл, Сіссоко (Шантом, 68), Матуїді, Верратті (Арман, 78), Нене (Пасторе, 87), Лавессі, Ібрагімович

Попередження: Бетао, 54; Хачеріді, 63; Мілевський, 87; Д. Сильва, 89 — Матуїді, 30; Сіссоко, 37; Верратті, 37; Нене, 85

Суддя: Штарк (Німеччина)

Київ. НСК «Олімпійський». 37 000 глядачів

Турнірне становище: «Порту» — 13, «ПСЖ» — 12, «Динамо» (К) — 4, «Динамо» (Зг) — 0.

Група В. «Шальке» (Німеччина) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:0 (Фухс, 77), «Арсенал» (Англія) — «Монпельє» (Франція) — 2:0 (Уїлшир, 49; Подольський, 63),

Турнірне становище: «Шальке» — 11, «Арсенал» — 10, «Олімпіакос» — 6, «Монпельє» — 1.

Група С. «Андерлехт» (Бельгія) — «Мілан» (Італія) — 1:3 (де Суттер, 78 — Ель–Шаараві, 47; Мексес, 71; Пато, 90+1; вилучення: Нейтінк, 70 («А»)), «Зеніт» (Росія) — «Малага» (Іспанія) — 2:2 (Данні, 49; Файзулін, 86 — Буонанотте, 8; Фернандес, 9; вилучення: Бистров, 90+5 («З»)).

Турнірне становище: «Малага» — 11, «Мілан» — 8, «Зеніт», «Андерлехт» — 4.

Група D. «Аякс» (Голландія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 1:4 (Хусен, 87 — Ройс, 8; Гьотце, 36; Р. Левандовський, 41, 67), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 1:1 (Агуеро, 73 (пен.) — Бензема, 10; вилучення: Арбелоа, 73 («Р»)).

Турнірне становище: «Боруссія» (Д) — 11, «Реал» — 8, «Аякс» — 4, «Ман. Сіті» — 3.

 

А ІНШІ ЯК?.

На відміну від 16 команд, які провели свої матчі передостаннього туру у вівторок, когорта середи вже повністю визначила всіх володарів перепусток до 1/8 фіналу. Цікаво, що у двох групах — С і D — незалежно від результатів останніх матчів, перша й друга команди залишаться на своїх місцях. Вражає здобуток дебютанта Суперліги — «Малаги», яка достроково виграла квартет, не програвши при цьому ще жодного поєдинку. Перше місце підопічним Мануеля Пеллегріні (у разі можливої рівності очок iз «Міланом» на користь «Малаги» грає перевага в очних протистояннях) гарантувала нічия в Санкт–Петербурзі, здобута навіть без шести гравців основного складу.

«Зеніт», який в останньому турі зіграє з «Міланом», заочно сперечатиметься з «Андерлехтом» за путівку до Ліги Європи. Наразі клуб із Брюсселя удома програв «россо–нері», а українець Олександр Яковенко вийшов на заміну на 66–й хвилині.

Якщо скромні «анчоуси» виграли групу С, то їхні значно титулованіші співвітчизники із «Реалу» несподівано пропустили на вершину «пульки» D «Боруссію». Усі карти Моуріньйо й Ко зіпсував «Манчестер Сіті», який хоч і не мав шансів на вихід до «плей–оф», однак нерви «вершковим» попсував. Утім, як заявив кіпер «Реалу» Ікер Касільяс, «друге місце — теж непогано, головне, що ми пройшли далі».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

УЄФА розпочала дисциплінарне розслідування вчинку нападаючого «Шахтаря» Луїса Адріано, який, нагадаємо, відверто проігнорував правила «фейр–плей» у вівторковому матчі з «Нордшелландом», став автором найскандальнішого голу останніх років. Своїми діями бразилець порушив статтю 5 дисциплінарного статуту УЄФА «Принципи поведінки». Розгляд справи відбудеться наступного вівторка.