«А Санта Клаус та Пасхальний Кролик дружать?»

22.11.2012
«А Санта Клаус та Пасхальний Кролик дружать?»

Поява нового тематичного мультика (а то й кількох!) у прокаті є однією з ознак наближення Нового року. Останнім часом цей факт трансформувався у дуже симпатичну традицію. Напередодні 2012–го ми дивилися «Місію «Різдвяний порятунок»», дуже симпатичну, зворушливу і смішну анімаційну пародію на кінохіт «Місія нездійсненна». Цього року новорічні свята відзначатимемо у компанії героїв мультфільму «Вартові легенд», знятого за книгою Вільяма Джойса.

Тих, хто взявся оберігати дитячі сни, мрії та історії, які вигадали для своїх чад батьки, ми добре знаємо, але навіть не уявляємо, на що вони здатні. Скажімо, Пасхальний Кролик тут прекрасно володіє бойовими мистецтвами, Санта–Клаус ганяє на своїх санях, немов професійний гонщик, а образ Зубної феї (вона дарує монетку чи солодощі замість зуба, який випав) вийшов таким багатогранним, що, дивлячись на неї, мимоволі пригадаєш чимало улюблених iз дитинства казок — «Пітер Пен», «Аліса в країні чудес»... І коли Бабай, який живе під ліжком, вирішує затьмарити дитячі видiння страхіттями, хранителі снів (до речі, в російському прокаті цей мультфільм називається «Хранителі снів») об’єднуються і починають діяти...

Про права на екранізацію книги студія DreamWorks почала домовлятися в 2006 році. Хоча сама ідея історії народилася ще раніше, років чотирнадцять тому, коли маленька Мері–Кеті, донька ілюстратора Вільяма Джойса, запитала татуся: «А Санта Клаус та Пасхальний Кролик дружать?». Довгий шлях до глядача увінчався прекрасним фіналом: на екрані — висококласна анімація, динамічний сюжет і герої, які підштовхують малечу до правильних висновків. Як переконує критика, за цей мультик виконавчий продюсер стрічки Гільєрмо дель Торо та режисери Вільям Джойс і Пітер Ремсі можуть навіть розраховувати на одну із номінацій премії «Оскар».