Найбрудніші вибори з 2004 року:

30.10.2012
Найбрудніші вибори з 2004 року:

Комітет виборців України поставив «діагноз» парламентським вибо­рам–2012: за словами голови КВУ Олександра Черненка, ця кампанія — найбільш проблемна з часів Помаранчевої революції. «У межах деяких округів є системні порушення, які можуть вплинути на результат, — каже Черненко. — Ці вибори можна порівнювати з виборами 2002 року. Тоді було більше адмінресурсу, зараз — більше підкупу. Тоді вибори були розкритиковані міжнародною спільнотою, але визнані. Пройшло десять років, але в нас те саме».

Голова авторитетної місії ENEMO в Україні Петер Новотни теж визнав: нинішня виборча кампанія відрізняється від декількох попередніх виборів у Верховну Раду в гірший бік. «У нас є інформація про купівлю голосів, про використання технології «карусель». Мої колеги фіксували випадки, коли члени комісій видавали не два бюлетені, а тільки один. Ми знаємо про використання зникаючого чорнила в кабінках для голосування, про організоване підвезення виборців на дільниці», — сказав Новотни. За його словами, «спостерігачі ставали свідками роздачі грошей біля виборчих дільниць, вони бачили, як люди на вулиці, тобто поза ділянкою, обмінювалися бюлетенями». Новотни також відзначив, що зіштовхнувся із проблемою голосування вдома.

 

Явку дали на чотири години пізніше

Опозиціонери теж не задоволені ходом голосування і підрахунку голосів. В «Об’єднаній опозиції «Батьківщина» заявляють, що тривають спроби фальсифікації результатів виборів. Олександр Турчинов в ефірі каналу «Інтер» звинуватив ЦВК у порушенні закону: мовляв, результати свідомо не оприлюднюються і штучно затягується час. «Відбуваються намагання фальшувати і змінювати волевиявлення громадян», — упевнений Турчинов. На його думку, Партія регіонів пробує змінити результат на свою користь.

За законом, офіційні дані про явку виборців в усій Україні Центр­виборчком мав оприлюднити одразу після 22:00. Але виборча комісія зволікала до другої години ночі, поки назвала цифру 57,99%.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що затримка в отриманні даних про явку виборців пов’язана насамперед із людським фактором: «[Вчасні] дані не надійшли з одного округу в Дніпропетровській області, з одного округу в Донецькій області, одного — в Житомирській, тобто це різні регіони України».

400 тисяч «хворих» виборців та інші ґанджі

Однією з серйозних проблем цих виборів, як кажуть експерти, стало голосування на дому. Як порахували в «Батьківщині», за два дні до волевиявлення в Україні захворіло 400 тисяч виборців. На деяких дільницях кількість хворих досягала 7–11%. «По багатьох дільницях доведена підробка довідок. Водночас лише на деяких дільницях після важких судових засідань ми спромоглися зупинити цю фальсифікацію», — сказав Олександр Турчинов. Зокрема, на окрузі сина Прем’єра Олексія Азарова зареєстровано рекордну у Донецькій області кількість охочих голосувати вдома — аж шість тисяч.

Наступною дуже поширеною «випадковістю» стало викреслення з бюлетенів ВО «Свобода» замість партії «УП «Собор», яка знялася з виборів за два тижні, але лишалася в бюлетенях. «Переплутали» партії аж на 55 округах. Щоб організувати легітимне волевиявлення, там доводилося чекати доставки незіпсованих бюлетенів. У ЦВК вказують, що йдеться про різні області, і такі помилки грали проти всіх партій, чиї виборці не могли проголосувати, а не лише проти «Свободи».

Загалом розмаїття порушень вражає. Так, після завершення голосування зареєстровано сім фактів відключення світла, зокрема у Вінниці, на Полтавщині та Луганщині.

Кандидатів і «хоронили», і «знімали». На 112–му окрузі (Луганська область) у неділю був поширений фальшивий некролог на смерть кандидата від Партії регіонів Юлія Іоффе (це не заважає йому лідирувати). На 110–му виборчому окрузі в Алчевську з’явилися листівки з інформацією про зняття своєї кандидатури представником ПР Володимиром Чубом.

У Києві — свої «пригоди»: тут прізвище екс–кандидата в депутати по 223–му округу Ігоря Луценка, який знявся на користь колег по опозиції, викреслили не з усіх бюлетенів.

А на Черкащині за ніч замінили близько 200 членів комісій без їхнього відома. У Каневі жінка — одна з таких «негадано відставлених» членів ДВК — померла від серцевого нападу.

«Каруселі», «косинки», «ручайки»

Ловили активісти й учасників «каруселей»: зокрема, про автобуси з купленими «виборцями–гастролерами» у Донецькій області повідомляли комуністи, про київських «гастролерів» — «свободівці» та прихильники «Батьківщини», на Запоріжжі «карусельників» зафіксували представники КВУ.

Із різних регіонів, а також з округів столиці надходили звістки про застосування технології «косинка» — коли заангажований член ДВК із певними розпізнавальними елементами на одязі видає бюлетені «лівим» людям. «Ручайок» — винесення чистих бюлетенів на вулицю в обмін на «правильно заповнені» й отримання за це платні. Такі випадки зафіксовано опозицією в більшості округів Києва, лише міліція гідно реагувати на них не змогла, хоча «карусельників» їм віддавали в руки.

Були помічені порушення і на Буковині: керівник регіонального штабу опозиції у Чернівецькій області Максик Бурбак повідомив про те, що місцевим «студентам разом з авансом у 200 гривень роздавали червоні ручки», і на дільницях, де знаходяться студмістечка, було зафіксовано вкидання бюлетенів із червоними позначками.

А сім дільниць у Київському районі Одеси мусили тимчасово припинити роботу через знайдені в кабінках ручки зі зникаючим чорнилом (в опозиції кажуть, що до моменту виявлення ручок на цих дільницях встигли проголосувати щонайменше 10% виборців).

На дільниці №121071 у 25–му окрузі Дніпропетровська пачку бюлетенів в урну вкинула сама член ДВК, про це свідчить відео з офіційної камери спостереження.

У КВУ кажуть: такі прояви порушення виборчого законодавства не надто вагомі в масштабах усієї країни, але можуть визначити долю мандатів у конкретних округах.

Невідомі зламали серверну кімнату окружної виборчої комісії № 104 у Луганську. А в Києві на окрузі №212 спостерігачів побили «особи кримінальної зовнішності» (до речі, на цьому ж окрузі, як пишуть виборці у мережі «Фейсбук», була зафіксована «карусель»).

А головні фальсифікації вочевидь почалися не в день голосування, а вночі і в понеділок — під час підрахунку голосів за мажоритарників. «Гарячі» точки — в багатьох областях Центру і Сходу України, а також у Києві, де ставленики влади (зокрема Олесь Довгий, Віктор Пилипишин, Ігор Лисов) несподівано виявилися позаду представників «УДАРу», «Свободи» та знову «УДАРу» відповідно).

«В ОВК приймаються всі протоколи, де виграє Довгий. Інші протоколи відправляють на доопрацювання. А на доопрацюванні з ними щось відбувається. Просто на сходах окружкому виймають бюлетені, — бив на сполох політолог Віктор Чумак, кандидат від «УДАРу» в окрузі 214. — На сайті ЦВК створюється тенденція, що перемагає Довгий...»

 

ОЦІНКИ

Місія ОБСЄ:

— Можемо стверджувати, що вибори характеризувалися браком вільних умов для учасників виборів, зловживанням адмінресурсом, браком збалансованого висвітлення у ЗМІ, — констатувала віце–президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Вальбурга Габсбург Дуглас, посилаючись на спільну заяву місії. — Деякі аспекти передвиборчого періоду стали кроком назад у порівнянні з останніми виборами... З огляду на зловживання владою та занадто велику роль на цих виборах грошей, схоже, що демократичний процес в Україні почав іти зворотним шляхом.

Місія спостерігачів від Європарламенту:

— Місія... висловлює доволі критичні зауваження щодо цієї виборчої кампанії... Кампанія була активною, але не було надано можливості кандидатам передати свої послання виборцям та змагатися між собою на рівних умовах... На жаль, виборчий процес був затьмарений низкою недоліків, перш за все, це ув’язнення двох очільників української опозиції, — заявив учора голова місії, депутат Європарламенту від Польщі Павел Коваль. Він також звернув увагу на відсутність прозорості у фінансуванні політичних партій, що є «небезпечним для демократичного життя країни». «Позитивний аспект, — така думка пана Коваля, — як поводилися громадяни у день виборів, а в цей день було мирно... Все це вказує на велике бажання українських громадян належати до сім’ї демократичних європейських країн».

Місія СНД:

— Спостерігачі місії відвідали 2608 виборчих дільниць в усіх областях України. Голосування майже на всіх дільницях починалося вчасно і проходило активно і в спокійних умовах, а підрахунок голосів відбувався відкрито і прозоро... Місія оцінює вибори народних депутатів України як такі, що відповідають національному виборчому законодавству і загальновизнаним демократичним нормам, — вважає голова місії, перший заступник голови Виконкому СНД Володимир Гаркун. Щодо порушень, зафіксованих спостерігачами від ОБСЄ, пан Гаркун каже: «Ті порушення, які, безумовно, наявні, ми вважаємо, що вони мали насамперед технічний характер, не системний, і не можуть значною мірою вплинути на результати виборів».

 

ОСОБЛИВИЙ ВИПАДОК

Учора 10:40 ранку позаштатного кореспондента газети «Україна молода» Олега Яценка вигнали з території комісії № 440898 (108–й округ, місто Вахрушеве Луганської області). Тут самовисуванець Валерій Мошенський склав гідну конкуренцію «регіоналу» Юрію Тернікову, та, за деякими даними, почалися підтасовки на користь члена ПР.

Володимир Омеляненко, офіційний спостерігач від «Батьківщини», марно намагався потрапити до приміщення для контролю за підрахунком. Коли Яценко спитав голову комісії, чому він не пускає спостерігача, той відповів: «Зачем он мне нужен?» Зауваження журналіста, що не пускати спостерігача — це грубе порушення закону, було проігноровано.

Власне, головний ексцес на цій дільниці трапився ще о сьомій ранку, коли невідомі напали на комісію й побили шибки в будівлі ДВК. Яценко проник у приміщення через розбите вікно... Подробиці — в «УМ» завтра.

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>