Згадали «Запорізьку Січ»

18.10.2012

Учора в мистецькому житті Дніпропетровська, а точніше — історичного поселення Лоцманська Кам’янка, що на околиці нинішнього обласного центру, відбулася вікопомна подія. У місцевому Будинку культури згадували фільм Данила Сахненка — чоловiка, який на теренах сучасної України заснував перше кіноательє. Стрічка називається «Запорізька Січ», а її зйомки розпочали у 1911 році саме у Лоц–Кам’янці. Консультантом режисера Сахненка з історичних питань став Дмитро Яворницький, а учасниками масових сцен були місцеві мешканці.

Робота над фільмом, у якому запорізькі козаки відважно борються проти татарів за волю, тривала до 1912 року. На жаль, до наших днів стрічка не збереглася. Отож тепер дніпропетровські кінематографісти наполегливо шукають матеріали про зйомки першого в історії світового кіно українського повнометражного фільму «Запорізька Січ». Те, що їм уже вдалося «накопати», презентували учора.

Проте цього дня глядачі подивилися у Лоц–Кам’янці і повноцінний фільм. Це стрічка того ж Данила Сахненка «Помер бідолаха у лікарні військовій» — єдина з доробку українського режисера, яка збереглася до наших днів повністю.