«Месник» iз «Каравану»

09.10.2012
«Месник» iз «Каравану»

Правоохоронці встановили особу вбивці трьох охоронців ТРЦ «Караван». Ідентифікувати стрілка вдалося співробітникам карного розшуку після дзвінків свідомих громадян. Уже в п’ятницю правоохоронці відзвітували: невідомим злочинцем, який розстріляв у столичному торгово–розважальному центрі трьох охоронців і поранив четвертого, є уродженець Кам’янки–Бузької Львівської області 38–річний Ярослав Теодозійович Мазурок. «Ця людина працювала у приватних охоронних структурах. Займалася спортом, має звання кандидата в майстри спорту з боксу», — заявив очільник МВС Віталій Захарченко.

Утім станом на вчора пошуки результатів не дали. Попри присутність як на столичних, так і на львівських дорогах незвично великої кількості міліціонерів з автоматами у бронежилетах, затримати нападника досі не вдалося. Одразу після встановлення особи підозрюваного міліціонери завітали до помешкання Мазурка, який тривалий час жив у Києві. За результатами обшуку, звітують вони, «проведено аналіз ДНК, який збiгся зі слідами злочинця у «Каравані». Також у 9–поверхівці на Нивках, де Ярослав Мазурок мешкав у квартирі тещі разом iз дружиною Людмилою і 15–річною донькою, міліціонери знайшли устаткування для виготовлення саморобних куль. Утім самого підозрюваного вдома не застали. Відтак уже під вечір п’ятниці під’їзди патрулювали посилені наряди Державної служби охорони.

А тим часом з’явилася інформація, що підозрюваний міг утекти до матері на Львівщину. На допит забрали матір Мазурка, яка розповіла, що син раніше працював у охороні екс–голови «Нафтогазу» Ігоря Бакая. Востаннє, зазначила вона, бачила його, коли той приїжджав на її день народження, 18 вересня. Тоді, пригадала жінка, Ярослав відмовився від запропонованих нею 100 євро. Мовляв, грошей достатньо. Хоча де працює, так і не сказав.

«Я хотіла повіситися кілька разів, щоб не переживати такий сором. Майже не сумніваюся в тому, що Ярослав винен, утім як матір відмовляюся до кінця вірити у це», — каже згорьована жінка.

З попередньої ж роботи підозрюваного звільнили за втрату зброї, а саме — газового пістолета. Відповідну заяву Мазурок написав власноруч. Імовірно, припускають слідчі, «втрачений» пістолет чоловік згодом і переробив на вогнепальну зброю, з якої убив охоронців ТРЦ. Саме страх, що при затриманні пістолет знайдуть і вийдуть на інші його злочини, і став мотивом до вбивства.

Утім є й інша версія. Міліція готова порушити кримінальні справи посмертно і проти вбитих охоронців ТРЦ «Караван». Як вдалося встановити слідчим, саме за загиблою бригадою тягнеться шлейф злочинів із близько сорока фактів здирництва. Охоронці нібито запрошували клієнтів торгового центру до своєї кімнати під приводом підозри їх у крадіжці з магазину. А в службовій підсобці тиснули на людей морально, погрожуючи міліцією і тюрмою і вимагаючи 1—8 тисяч гривень відступних. Це підтверджують не лише самі покупці, а й касири, які працювали разом із загиблими.

«Саме це могло стати мотивацією дій чоловіка. Наразі однією з головних версій є та, що під пресинг до цієї бригади охоронців потрапив близький родич Ярослава Мазурка. Відтак останній вирішив помститися, — розповіло «УМ» джерело у столичній міліції. — Саме тому він не приховував обличчя від камер спостереження, навмисно не розплатившись за дріб’язок, який узяв. Мета, яку він переслідував, — повести кривдників подалі із залу, від людей. Це пояснює, чому нападник був таким спокійним. Він заздалегідь розрахував, скільки людей піде з ним у службове приміщення, дочекався, поки, вочевидь, охоронці натякнули на гроші й пригрозили міліцією. Після цього почав діяти: спокійно і без зайвих рухів та емоцій. Так само і покинув місце злочину, наперед вивчивши шляхи відступу. Швидше за все, це була добре спланована акція. Така собі помста за безкарність».

Поки правоохоронці з ніг збилися у пошуках злочинця, той на своїй сторінці в соціальній мережі «Однокласники» змінив аватарку і статус. «Зламали–таки. Шукайте далі», — написав нібито Мазурок, зайшовши на свій профіль з мобільного телефону. Водночас деякі інтернет–сайти розповсюдили інформацію, що чоловіка, схожого на «караванського стрілка», у північній частині Калінінграда затримали російські правоохоронці. Підозрюваний нібито не чинив спротиву, проте намагався утекти. При огляді особистих речей у нього вилучили пістолет, з якого, імовірно, було здійснене вбивство у Києві. Офіційно цю версію досі не підтвердили ані силовики сусідньої держави, ані українські слідчі.

Талія БОГДАН
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>