А непроханий «гість» нехай таблетку їсть

04.10.2012
А непроханий «гість» нехай таблетку їсть

Лише вчора ми раділи останнім проблискам бабиного літа, а сьогодні з самого ранку за вікном сіє дощ, а рвучкий вітер шарпає одяг і підганяє у спину. Осіння прохолода зазвичай приносить із собою «шлейф» застудних недуг.

— Застуда, або ГРЗ (гостре респіраторне захворювання) — група захворювань, які спричиняє вірусна інфекція. Дехто вважає, що вірусну недугу спричиняє грип, а застуда — наслідок переохолодження. Насправді переохолодження є поштовхом, який знижує імунітет, відтак вірусам значно легше проникнути в організм і там розпочати свою «бурхливу діяльність», — пояснює столичний лікар­терапевт Алла Таран. — Звісно, підхопити вірус можна в будь­яку пору року, але стається це все­таки частіше восени і взимку, коли погода найбільше «підтримує» застуду.

Зазвичай вірус потрапляє через «вхідні ворота» — дихальні шляхи. Щойно непроханий «гість» поселяється в організмі, імунітет починає активно боротися з «чужаком». Відтак починається запальний процес, який проявляє себе нежитем, чханням, кашлем чи болем у горлі. Таким чином організм намагається позбутися наслідків вірусної діяльності.

Збивати чи ні? Таке питання завжди постає перед нами, коли температура тіла підвищується і нам здається, що ми «горимо». Але насправді лихоманка, так само, як нежить і чхання, — захисна реакція організму на застуду. «Підвищуючи температуру, організм ніби дає добро на активний спротив недузі, — зауважує Алла Таран. — Тільки при високій температурі починається активний синтез інтерферону — специфічної речовини, що захищає клітини від вірусу. Тому якщо температура тіла не перевищує 38 градусів за Цельсієм, збивати її не потрібно, інакше тільки нашкодите організму. Вживання жарознижувальних препаратів доцільне лише в разі, якщо позначка на термометрі сягне вище 38—39 градусів».

У боротьбі із застудою важливо: знешкодити вірус, зняти запалення і підтримати імунітет. Лікар зазвичай порекомендує певний противірусний, протизапальний препарати й імуномодулятор. У будь­якому разі не призначайте собі лікування самі.

Зазвичай під час застуди апетит зникає, чи не так? Якщо їсти не хочеться — то й не треба себе змушувати, наголошує Алла Таран. Проте дуже важливо дотримуватися питного режиму. Лікар радить випивати щодня мінімум вісім склянок рідини. Нехай це буде чай iз малиною, калиною, тепле молоко. Адже при застуді в організмі накопичуються токсичні речовини, і саме рідина допоможе швидше їх них позбутися, отже — одужати. Не забувайте про необхідність регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

 

ПОРАДА ФАХІВЦЯ

— Найкращий захист від застуди, спричиненої вірусом, — вакцинація, — радить читачам «УМ» лікар­імунолог, кандидат медичних наук Віктор Літус. — Роблячи щеплення від грипу, ви активізуєте імунну систему, відтак організм краще витримає удар вірусу. Не забувайте загартовувати імунітет регулярними прогулянками на свіжому повітрі, максимально використовуйте для цього сонячні дні. Звертайте увагу на харчування — воно має бути збалансоване, багате мікроелементами. Їжте сезонні овочі і фрукти, вживайте полівітаміни.

 

ШВИДКА ДОПОМОГА

Що робити, аби «застукати» застуду на самому початку й ускладнити їй «діяльність» у нашому організмі? «Щойно ви помітили в себе перші ознаки застуди, — застерігає Алла Таран, — розпочинайте полоскати горло. Для цього потрібна тепла вода і сіль: на одну склянку води — чайна ложка солі. До розчину можна додати також чайну ложку соди і кілька крапель йоду. Полощіть горло чотири­шість разів на день кілька днів поспіль. Аж доки не відчуєте істотного полегшення».