Рейтинг «Нашої України» йде вгору

21.09.2012
Рейтинг «Нашої України» йде вгору

Рейтинг «Нашої України» прямує до прохідного бар’єру. Результати соціологічного опитування, проведеного 5—15 вересня компанією DEFgroup, декого здивували: «Нашу Україну» готові підтримати 3,6% респондентів, які точно візьмуть участь у виборах, і 3% серед усіх опитаних.

«Показник 3,6% є закономірним, оскільки «Наша Україна», зокрема Віктор Ющенко, веде достатньо потужну кампанію. Ющенко — людина глибока, тож слово, яке він несе, все–таки починає отримувати відгук у патріотично налаштованому електораті, — коментує для «УМ» проявлену тенденцію політолог Вадим Карасьов. — Шанси подолати 5–відсотковий бар’єр у «Нашої України», звичайно, є, але оцінити їх об’єктивність можна буде, коли декілька соціологічних служб у межах статистичної похибки дадуть такий же показник рейтингу».

При цьому Карасьов зауважує, що 3,6% для «Нашої України» не є ситуативним сплеском — рейтинг партії поволі рухатиметься вгору. На тлі розчарувань прихильників, які сьогодні переживає «Батьківщина», певних розчарувань у «Свободі» на Галичині, де її вважають щонайменше «партією напіввлади», думаю, «Наша Україна» зростатиме. Хоча боротися треба. Політика — це не чекання, що звідкись прийде рейтинг. Потрібно працювати, діяти і, головне, бути щирим. Бо народ відчуває, де правда, а де фальш».

Із часу початку виборчої кампанії лідер «Нашої України» об’їздив 11 областей, зустрічаючись із прихильниками, відповідаючи на гострі запитання.

Позиція Ющенка щодо політичного курсу країни підкуповує чітким баченням її національного розвитку після виборів. Водночас навіть найбільші опоненти «помаранчевої» влади визнають, що найбільш демократичний період у новітній історії України — це період президентської каденції ставленика Майдану.

 

ОЦІНКИ

Позавчора в Рівному лідер «Нашої України» засудив голосування у ВР за запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Віктор Ющенко вважає неприпустимим законодавче обмеження свободи слова за умов, коли довіра до українських судів є мінімальною. «Таке рішення (ухвалені Верховною Радою в першому читанні поправки до Кримінального кодексу) принесе дуже багато шкоди демократичному простору. Цей документ не відповідає європейському духу і посилить інструменти тиску на журналіста, — сказав Ющенко. — Свобода слова — це фундаментальна цінність демократії. Якщо у вас віднімають свободу слова, ти не можеш реалізувати свободу вибору, свободу бізнесу, інші громадянські свободи. Я закликаю журналістів бути монолітними у своїй реакції на цю репресивну кривду».

Кремль тримає під контролем російських журналістів і, відповідно, хоче бачити подібне в Україні. Садитимуть тих, хто пише про Межигір’я, бурові вишки, корупцію, тортури в правоохоронних органах тощо, передає заяву Ющенка прес–служба «НУ».

Також лідер «Нашої України» пролив світло на делікатне питання, яке цікавить багатьох: звідки у його партії гроші на вибори. «Ющенка можна купити лише одним — національним інтересом. Нас фінансує низка підприємств аграрного сектору. Є діалог із виробником, з національним бізнесом. Але я не можу [назвати прізвища], щоб не погубити людей, які стали біля мене».