Грабунок на відстані

13.09.2012

Відразу після масової «мобілізації» населення зручний стільниковий вид зв’язку почали використовувати для легкої наживи й метикуваті аферисти. Та якщо попервах із рахунків довірливих абонентів пройдисвіти знімали гроші за допомогою примітивних есемесок на зразок «Передзвоніть мені, будь ласка» чи обіцянками солідних виграшів, то нині вони вдаються до складніших багатоходових шахрайських схем.

Під час проведення оперативно–розшукових заходів співробітники підрозділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Івано–Франківській області у взаємодії із сумськими колегами викрили злочинну групу, що складалася з мешканців Слобожанщини віком від 21 до 25 років. Прикметно, що автор кримінально–інтелектуальних схем й організатор цієї ватаги в момент реалізації його «розробок» уже обживав нари виправно–трудової колонії. Колеги по злочинному ремеслу, котрі перебували на волі, номери мобільних телефонів зазвичай брали з інтернету.

Так попався на їхній гачок мешканець Івано–Франківська, який на одному із сайтів розмістив повідомлення про продаж автомобіля. Невдовзі йому зателефонував «покупець» і попросив надати номер кредитної картки для того, аби перерахувати на неї обумовлену за придбання легковика суму коштів. Потім зателефонував нібито банківський працівник і повідомив, що на рахунок надійшли кошти, однак для їх повної активації потрібно, щоб чоловік продиктував код iз sms–повідомлення, надісланого на його мобільний телефон. У результаті перемовин зловмисники отримали бажану інформацію, а власник авто виявив, що номер його мобільного телефону заблокований. Далі – гірше: з кредитної банківської картки зникло 3 тисячі гривень. У банку, куди він звернувся за роз’ясненням, повідомили, що гроші знято через банкомат в одному з райцентрів Слобожанщини. За схожою схемою аферисти «розвели» й прикарпатця, який мав намір продати монітор до комп’ютера. З його картки встигли поцупити 6300 гривень.

За цими та іншими фактами обману лише мешканців Івано–Франківщини, як повідомили «УМ» у секторі зв’язків із громадськістю прикарпатської міліції, порушено дві кримінальні справи. Більшість учасників злочинної групи перебувають під вартою у Сумській області, решта — оголошені в розшук.