Медведєв скинув маску з Януковича

07.09.2012
Медведєв скинув маску з Януковича

Кремль прямо оголосив про свої плани гуманітарної експансії в Україні. Про це заявив лідер партії «Наша Україна» Віктор Ющенко у відповідь на заяви прем’єр–міністра Росії Дмитра Медведєва та інших чиновників під час засідання Федерального агентства РФ у справах СНД, співвітчизників, що проживають за кордоном, та гуманітарної співпраці («Россотруднічєство»).

Відповідно до настанов Медведєва, Росія повинна займати «наступальну позицію» у поширенні російської мови у світі, приділити особливу увагу діяльності центрів, ключових для російських інтересів у країнах СНД, сприяти інтеграційним процесам на теренах СНД та посилити діяльність в Україні. Європейські стандарти названі при цьому «незрозумілими для багатьох українців, і такими, що викликають протидію всередині суспільства».

Відтак Ющенко вважає: «Відкрито оприлюднивши свої плани, російська влада фактично викрила своїх спільників в Україні. Якщо досі проросійські сили намагалися надати шляхетності своїм діям посиланнями на Європейську хартію регіональних мов, розмовами про права людини, демократію та рівність, то після зізнання Дмитра Медведєва зафіксовано: нинішня українська влада — не самостійний гравець, а виконавець однієї з другорядних ролей у крупній кремлівській грі з розбудови «русского міра».

Тобто українське керівництво лише виконує сценарій, написаний за межами України, серед пунктів якого — Закон «Про засади державної мовної політики», інтеграція в пострадянські економічні об’єднання, узгодження підходів до історії, гальмування реалізації європейського курсу України та підміна його російсько–українською співдружністю, яка, за словами одного з українських чиновників, «має стати нашою спільною відповіддю на цивілізаційні виклики третього тисячоліття».

«Маски скинуто... Відсутність реакції з боку українського керівництва на агресивну риторику з Москви свідчить про мовчазну згоду з оголошеним планом дій», — цитує заяву Віктора Ющенка прес–служба очолюваної ним партії «Наша Україна».

Лідер «помаранчевих» наголошує, що Україна є культурно та історично європейською країною. Цивілізаційний вибір уже зроблено, проте захистити європейський вектор розвитку України може лише патріотична і непідконтрольна зовнішнім впливам політична сила. «Наша Україна» закликає всі політичні сили, які називають себе проукраїнськими та непідконтрольними Росії, висловити публічний протест заявам російських посадовців, що мають ознаки грубого втручання у внутрішні справи суверенної держави Україна.