Чекаємо на наших завалах!

05.09.2012

Двадцять команд із п’ятнадцяти країн світу наприкінці вересня приїдуть до Ромен, аби взяти участь у XVIII Чемпіонаті світу рятувальних кінологічних розрахунків.

«УМ» розповідала раніше, як кінологи Роменського спеціального регіонального центру швидкого реагування МНС України вибороли право проведення таких змагань в Україні. Тепер це право потрібно буде захистити вдома. Звичайно, на успішне проведення заходу працюють усі організатори — Міністерство надзвичайних ситуацій України, Міжнародна організація рятувальних собак (IRO) та Кінологічна спілка України. Та найбільше, певно ж, хвилюються саме в Роменському центрі, що є базою чемпіонату.

Утiм їхній майданчик вартий таких змагань. На навчально–тактичному полігоні є два навчальних стадіони, два техногенних завали, ліси та слідові поля… Тобто собакам та провідникам буде де виявити свої якості. А ще, звичайно, отримати міжнародні сертифікати. Для цього й з’їдуться кінологи та їхні вихованці з Аргентини, Кореї, Іспанії, Німеччини, Польщі, Росії, Нідерландів, Угорщини, Словаччини... Принаймні таке представництво очікують організатори. Звісно, будуть показувати свою виучку й українці.

Наприклад, Центр у Ромнах має у своєму активі 25 племінних, 15 пошукових та трьох мінно–пошукових собак, розповідає начальник Центру Сергій Біляєв. — Кінологічний центр у селі Гаї Роменського району був створений у 2007 році. За цей невеликий проміжок часу він вийшов на міжнародний рівень, ставши членом інтернаціональної організації пошуково–рятувальних собак IRO. На території  навчального тренувального полігону неодноразово проводилися   всеукраїнські змагання пошуково–рятувальних собак, а також щорічні атестації фахівцями Міжнародної організації IRO». 

Усі роботи з підготовки до міжнародних змагань, стверджує Сергій Біляєв, завершуються й майданчики будуть готові до чемпіонату. Головне ж, вони відповідають європейським нормам.